Candidata la CSM judecătoarea ÎCCJ Mariana Ghena este deja doctor în imobiliare la Galați   Fosta președintă a Curții de Apel Galați, judecătoarea Mariana Ghena, magistrat care activează acum la Înalta Curte de Casație și Justiție, deține un doctorat neomologat deocamdată în lumea științifică. Încă din perioada în care era judecătoare în instanțele gălățene, Mariana Ghena s-a dovedit o colecționară înrăită în domeniul imobiliar, pasiune desăvâșită prin obținerea ilegală a unei locuințe sociale, fapt care i-a adus un dosar penal și îi poate conferi titlul neatestat de doctor în imobiliare (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/2542-inalta-curte-de-casatie-si-justitie-o-vrea-membra-a-csm-pe-judecatoarea-santajabila-din-galati-mariana-ghena.html). Acum, când judecătoarea de la ÎCCJ Mariana Ghena este pregătită să candideze pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii, numai unul dintre cele cinci imobile care au făcut obiectul dosarului penal instrumentat de procuroarea Paula Tănase mai apare în declarația de avere. În schimb, familia judecătoarei s-a înnoit cu o vilă și a moștenit o casă la Crângu.

   Judecătoarea ÎCCJ Mariana Ghena și-a construit vilă în regie proprie

   În anul 2001, atunci când a primit o locuință socială la blocul V3, aflat pe strada Tecuci, familia Ghena deținea deja alte patru imobile, după cum reiese din dosarul penal instrumentat de procuroarea Paula Tănase, care activa atunci la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. Trei dintre locuințe, două apartamente și o casa, se aflau în Galați, iar un alt apartament se afla pe strada Vagonetului, în București. Acum, după cum reiese din declarația de avere a magistratului, Mariana Ghena mai deține doar un apartament de 80 mp, cumpărat în 2006, adică tocmai locuința socială care i-a adus dosarul penal. Interesant este faptul că locuința socială a fost cedată de judecătoare, în 2005, tatălui său, care a și cumpărat-o de la municipalitate. După această inginerie imobiliară, apartamentul s-a întors în patrimoniul judecătoarei.

   Tot în declarația de avere apare o vilă de 190 mp (foto), construită în 2015, în regie proprie, pe terenul pe care s-a aflat casa părinților. Faptul că judecătoarea a trecut în declarația de avere că imobilul a fost construit ”în regie proprie” înseamnă că proprietara insistă să transmită eventualilor curioși că prețul vilei a fost unul mic. Mai mult, magistratul își asumă doar 4/5 din suprafața locuibilă a vilei, 1/5 fiind atribuită fratelui său. Interesant este și faptul că în lateralul vilei a fost eliberat un teren de peste 500 mp care a aparținut municipalității și care nu are nicio poartă la strada principală. Astfel, senzația pe care o dă privitorului este că terenul respectiv va întregi curtea vilei magistratului.

   Tot în 2015, familia judecătoarei Ghena a devenit moștenitoarea unei case și a unei suprafețe de teren agricol în localitatea Crângu. În schimb, în declarația de avere nu apare apartamentul din București, de pe strada Vagonetului, dar nici alt indiciu că judecătoarea și soțul său, devenit avocat în Baroul București după ce soția sa a acces la ÎCCJ, ar avea unde să locuiască în orașul în care își desfășoară activitatea.

   S.Ț.