Penitenciarul Galați s-a făcut preș în fața megaescrocului Maricel Păcuraru

   Condamnat la patru ani de închisoare pentru spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, în dosarul Poșta Română, megaescrocul Maricel Păcuraru s-a întors în orașul de baștină cu statutul de ”cetățean de onoare” al Penitenciarului de Maximă Siguranță Galați. Oamenii legii din penitenciarul de la Dunăre s-au făcut preș pentru a-i îndeplini toate dorințele pușcăriașului Păcuraru.

  Surse din rândul deținuților ne-au dezvăluit faptul că pentru deținutul de lux Maricel Păcuraru s-au încălcat toate regulamentele. Astfel, după perioada de carantină, lui Păcuraru i-a fost făcut cadou ”regimul de detenție semideschis”, care reprezintă o formă mult mai ușoară de detenție și la care au dreptul deținuții cu pedepse sub trei ani. Inițial, comisia prezidată de directorul penitenciarului, comisar-șef Ion Diță, îi stabilise lui Păcuraru ”regimul de detenție închis”, în conformitate cu pedeapsa de patru ani. Contestația deținutului, rezolvată de judecătorul delegat Cătălin Vijelie, i-a dat câștig de cauză, fară ca reprezentanții penitenciarului să o mai conteste, așa cum prevede legea. După această primă concesie, conducerea închisorii a devenit cârpa de șters pe jos a pușcăriașului Păcuraru, care i-a oferit facilități și prietenului său Iulian Ditcov, condamnat în același dosar. După perioada de carantină, cei doi au ajuns locatarii unei camere special aranjată pentru ei la infirmerie, ușă în ușă cu cabinetul medicului. Mutarea a fost făcută pe ascuns, după orele 18, atunci când erau martori mai puțini. Astfel, camera de infirmerie 209 a ajuns cuibușorul de sărbători al lui Maricel Păcuraru. Aici, pe baza unor dovezi medicale discutabile, Păcuraru și Ditcov și-au petrecut sărbătorile de iarnă alături de alți patru deținuți aleși pe sprânceană. Asta în timp ce în camera 803, destinată încadrării obținute de cei doi, se înghesuiau 15 deținuți care așteptau să fie mutați la regim semideschis, în Penitenciarul Brăila. Odată rezolvată problema cazării de sărbători, conducrea penitenciarului s-a dat peste cap să-i rezolve lui Păcuraru și comunicarea cu exteriorul. În numai 10 zile, în decembrie 2014, condamnatul a primit trei vizite din familie, ceea ce este enorm față de drepturile celorlalți deținuți. Apogeul boieriei lui Păcuraru a fost atins pe 11 decembrie 2014, atunci când a fost vizitat pe ascuns de foștii asociați de la Realitatea TV, Cozmin Gușă și Rareș Bogdan. Aceștia au venit însoțiți de unul dintre avocați și au fost introduși ilegal în incinta în care au loc întrevederile cu apărătorii, deși există un sector special pentru vizite. Acum, Maricel Păcuraru mai așteaptă o facilitate din partea oamenilor legii: pentru că nu vrea la Penitenciarul Brăila, acolo unde îl trimite statutul de ”regim de detenție semideschis”, el a cerut să fie mutat la Poarta Albă.

 

   A fentat Justiția timp de 25 de ani

   Maricel Păcuraru s-a căpătuit cu renumele de megaescroc după ce a fost implicat într-o multitudine de afaceri dubioase. Sponsor de seamă, de-a lungul timpului, al PDSR şi PSD, prin firmele Mondiala Holding Company (MHC), Păcuraru a fost implicat în devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor, a Băncii Dacia Felix şi a Băncii Agricole, a ţepuit Biserica Martirilor Neamului din Timişoara, Sidex Galaţi, Petrom Vrancea şi Freedom Star din Constanţa, fără să fie atins vreodată de brațul lung al legii. După un timp, Maricel Păcuraru a părăsit Galațiul, trecând prin Brașov și apoi stabilindu-se în București. Seria afacerilor dubioase a continut prin intermediul cumnatului său Marius Crivțonencu și cu sprijinul dat de o serie de oameni politici potenți.

   Sorin Țiței