Pâinea noastră cea de toate zilele – ”înghițită” de Petrică Herăscu

   În anul 1892 a luat ființă prima fabrică de paste făinoase și biscuiți, cunoscută îndelungă vreme tuturor gălățenilor sub numele de Dunăreana. În 1893, investitorul Ludvig Josiek, folosind poziția geografică a orașului, a început construcția unei clădiri în strada Dogăriei pentru o sectie de paste făinoase ce a fost finalizată în 1895. Capacitatea fabricii a fost de 2,5 tone de paste făinoase în 12 ore și a fost dotată cu utilaje din Germania, iar în 1903 construcția a fost extinsă și au fost montate utilaje pentru fabricarea biscuiților, cu o capacitate de 600 kg în 12 ore. În 1948, la fatidicul 11 iunie, activele au fost naționalizate și au trecut în proprietatea statului, împreună cu morile private care prestau servicii fabricii Dunăreana încă din 1932. Așa a luat ființă Întreprinderea de Morărit și Panificație "Vasile Roaită", retehnologizată (după tragerea sirenei?) de comuniști în anii '70.

   După 1990, se constituie SC Morărit Panificație SA Galați, prin preluarea întregului patrimoniu al celui mai mare producător de pâine și produse de morărit și panificație din județ. Privatizările succesive au condus, în cele din urmă, la preluarea societății de către PAS-ul operatorului economic, iar mai apoi de către omul de afaceri Petrică Herăscu. Acesta și apropiații săi decid, în 1999, schimbarea denumirii în SC Galmopan SA și includerea acesteia în grupul de firme cu același nume. Sub această titulatură, fabrica a funcționat un deceniu, dar începând cu anul 2013 se joacă de-a insolvența, deși problemele sale economice sunt ceva mai vechi.  

   Motivând blocarea conturilor de către fisc, dar și de către alți creditori, agentul economic a solicitat intrarea în această procedură încă din noiembrie 2013, dar de atunci a "rectificat" de mai multe ori succesiv, renunțând efectiv la cereri sau formulând apel la acestea. Contraargumentul invocat ar fi că la un patrimoniu al Galmopan SA de 230 de milioane lei, datoriile ce totalizează 82 de milioane lei nu sunt o piedică în calea redresării activității. Dosarul se află și acum pe rolul Tribunalului Galați, iar următoarele termene fixate de justiție sunt în 23.06 și 15.10.2015.

   Până atunci, ar mai trebui menționat că dacă în 2009 societatea avea 348 de salariați cu care realiza venituri totale de aproape 128 de milioane lei, aflându-se încă pe profit, începând cu anul următor activitatea Galmopan SA de "fabricare a pâinii, prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie" intră pe pierdere. Interesant este că în raportarea contabilă depusă pentru exercițiul fiscal 2014, compania încă mai evidențiază activități cu peste 6 cifre, la un număr de 36 de salariați și la o pierdere de 14,8 milioane lei. Și asta se petrece în condițiile în care magazinele de desfacere ale firmei au dispărut, iar locurile de muncă a sute de oameni din panificația gălățeană au dispărut și ele.

Dincolo de cifre, este evident că dacă potrivit preceptelor creștine, pâinea este și hrana sufletului, putând semnifica și nevoia de a împărți cu alții, Petrică Herăscu a decis că poate lua mai multe felii din pâinea gălățenilor.

   George Marinescu