Piața neagră de alcool prejudiciază statul cu 2 miliarde de euro pe an

   Piața  neagră  de  alcool  din  România  este  în  continuă  creștere, ajungând  să  reprezinte  peste  90% din  totalul  pieței  și  să  aducă  statului  un  prejudiciu  de aproximativ 2 miliarde de euro pe an. Banii pierduți astfel ar putea rezolva probleme bugetare importante din domenii cheie, precum sănătatea, educația, protecția socială și infrastructura. Este vorba despre cantități  enorme  de alcool nefiscalizat  care sunt vâdute anual la tarabe improvizate sau la marginea drumului, prin piețe,  internet sau alte canale de distribuție către consumatori. Prin calitatea lor îndoielnică, aceste produse, care nu sunt supuse niciunui control, reprezintă o reală amenințare pentru sănătatea și chiar pentru viața  consumatorilor,  generând  totodată  costuri  bugetare semnificative.

   Evaziunea fiscală are un impact devastator asupra industriei legale, singura care contribuie,  prin taxele pe care le plătește și  locurile de muncă pe care le oferă, la dezvoltarea economică.

   Proliferarea evaziunii  fiscale duce și la grave probleme sociale. Este des întâlnit în economia românească tabloul în care o fabrică reprezintă cel mai important angajator pe raza mai multor localități. Prin riscul eșecului unei asemenea afaceri, mii de locuri de muncă sunt puse în pericol, iar aceasta înseamnă în cele mai multe cazuri devastarea unor localități întregi prin lipsirea de orice sursă de venit a locuitorilor.

   „Sunt zeci de mii de oameni care își pierd locul de muncă din cauza existenței pieței negre. Asta ca  să  nu  mai  vorbim despre  uriașul  prejudiciu  adus  statului  și  de  pierderile  înregistrate  de companiile  serioase,  plătitoare  de  taxe.  În  ritmul  acesta  vom  rămâne  fără  o  industrie românească producătoare de alcool.  Cât timp nu ia măsuri,  Statul  le  este  complice acestor evazioniști”,  a  declarat  Romulus  Dascalu,  presedintele  Organizatiei  Patronale  a  Industriei Alcoolului şi Bauturilor Alcoolice GARANT.

 

    Conform Organizației Mondiale a Sănătății, România ocupă al cincilea loc în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Astfel, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, cantitate care nu reiese din impozitele plătite la bugetul de stat,  din cauza existenței pieței nefiscalizate. Având în  vedere cantităţile  mari  de  băuturi  neîregistrate  şi  tendința  consumatorilor  de a-si subevalua consumul în  cadrul sondajelor, consumul real este chiar mai mare.