ArcelorMittal ameninţă că trage obloanele la capacităţile de producţie

   Război între producătorii de energie verde şi companiile industriale de pe piaţa românască. Marii consumatori industriali de energie, printre care se numără ArcelorMittal Galaţi şi Alro Slatina, ameninţă cu închiderea capacităţilor de producţie din cauza preţului electricităţii, care ar urma să se majoreze. Grupul de Iniţiativă pentru constituirea Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie avertizează cu privire la capcanele propunerii făcute de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), pentru modificarea proiectului de ordonanţă privind sprijinirea energiei verzi. „Prin invocarea unei scăderi ipotetice a preţului pentru consumatorii captivi, RWEA doreşte păstrarea tuturor privilegiilor pentru producătorii de energie verde, o măsură care ar creşte preţul electricităţii pentru populaţie şi pentru toţi ceilalţi consumatori şi, de asemenea, ar putea pune în pericol siguranţa sistemului energetic naţional. Din cauza specificului de producţie, companiile din sectorul de energie eoliană nu pot, din punct de vedere tehnic, să livreze electricitate la un nivel constant, cu atât mai puţin pentru un consum profilat, aşa cum este cel de pe piaţa reglementată. Aceasta se transpune în costuri mai mari cu alimentarea cu electricitate şi într-o presiune mai mare pe termocentrale”, a precizat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

   Reprezentanţii companiei au mai afirmat că factura consumatorilor casnici şi a micilor consumatori va rămâne acceaşi, în cel mai bun caz, sau ar putea să crească în funcţie de condiţiile meteo.

   Grupul de iniţiativă pentru constituirea Asociaţiei Marilor Consumatori de Energie include cei mai mari consumatori de energie din România. Printre aceste companii se numără Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs în România. Aceste companii sunt angajatori direcţi pentru peste 10.000 de oameni şi sunt indirect responsabile pentru alte 50.000 de locuri de muncă ale companiilor contractoare. Membrii fondatori plătesc anual peste 100 de milioane de euro la bugetul de stat şi la bugetele locale şi au exporturi cumulate de peste un miliard de euro.

   Lucian Constantin