Răbdarea siderurgiştilor - pusă la încercarea de noi bonusuri

   Deşi cele 60 de zile prevăzute prin lege pentru desfăşurarea negocierilor au trecut, reprezentanţii salariaţilor şi administraţia ArcelorMittal Galaţi nu au reuşit să bată palma pentru Contractul Colectiv de Muncă pentru 2013. Cu toate acestea, cele două părţi nu renunţă la cereri, astfel încât au stabilit să meargă mai departe, cel puţin până luni. „La întâlnirea de astăzi s-au schimbat puţin lucrurile în sensul că administraţia ne-a mai propus un bonus, astfel încât, în prezent, oferta conducerii combinatului este: un bonus de 2% din venitul salarial brut pe 12 luni, acordat de la 1 ianuarie, altul similar, de la 1 iulie, plus unul de 1,5%, din decembrie, condiţionat de rezultatele financiare”, ne-a spus Ilinca Diaconu reprezentantul singurului sindicat prezent la negocieri - Solidaritatea Metal. Însă, atât reprezentanţii salariaţilor cât şi cei ai sindicatului prezent la discuţii nu au fost de acord cu oferta administraţiei. Mai mult, la cererile cunoscute până acum, sindicaliştii au mai cerut şi majorarea salariului minim din Combinat cu 50 de lei peste valoarea salariului minim pe economie din România.

   „Noi am refuzat din start oferta administraţiei şi cerem o creştere de cel puţin 5%”, a mai spus Ilinca Diaconu. Aceeaşi părere o au şi reprezentanţii salariaţilor – susţinuţi de sindicatul Siderurgistul AMG – care, însă, pe lângă o creştere salarială cu şapte procente, mai doresc şi majorarea primelor de Paşti şi Crăciun la 200 de lei şi cea de vacanţă la 500 de lei.

   Amintim că salariile siderurgiştilor nu au mai fost majorate din 2011, administraţia invocând la negocieri efectele crizei economice. Tot din cauza pierderilor, siderurgiştii nu au primit nici bonusul de 2,5% promis pentru decembrie 2012.

   Marilena Dinu