Patronatul ArcelorMittal refuză creşteri salariale dar oferă bonusuri

   Reprezentanţii siderurgiştilor şi cei ai administraţiei combinatului nu au bătut palma pentru semnarea Contractului Colectiv de Muncă aferent anului 2013, nici după ultima rundă de negocieri. Asta deşi administraţia ArcelorMittal a început să bată în retragere. Mai exact, patronatul, care deşi nu este de acord cu o creştere salarială, a propus partenerilor de discuţii acordarea unor bonusuri.

   „După ce anul trecut au renunţat la reducerea salariilor din 2013, acum ne-au propus acordarea, în aprilie, a unui bonus de 2,5% din venitul anual brut al fiecărui salariat şi un alt bonus, egal cu primul, în luna decembrie. Cel din urmă este condiţionat de rezultatul financiar. Adică, ar trebui să nu înregistreze pierderi”, a declarat  Ilinca Diaconu, reprezentantul singurului sindicat - Solidaritatea Metal- prezent la negocieri. Însă, nici în aceste condiţii reprezentanţii celor două tabere nu s-au înţeles, siderurgiştii solicitând, în continuare, creşteri salariale.

 

   Siderurgiştii vor mai mult

  „Noi am refuzat din start oferta administraţiei şi cerem o creştere de cel puţin 5%. Pot fi menţinute şi bonusurile, însă, nu acceptăm fără majorări salariale”, a mai spus Ilinca Diaconu. Aceeaşi părere o au şi reprezentanţii salariaţilor susţinuţi de sindicatul Siderurgistul AMG, care, pe lângă o creştere salarială cu şapte procente, mai doresc şi majorarea primelor de Paşti şi de Crăciun la 200 de lei şi cea de vacanţă la 500 de lei. Ultimele două runde de discuţii sunt programate pentru miercuri şi vineri, timp în care cele două tabere ar trebui să ajungă la un numitor comun. În caz contrar, reprezentanţii salariaţilor au declarat, în repetate rânduri, că pot declanşa conflictul de muncă.

   Amintim că salariile siderurgiştilor nu au mai fost majorate din 2011, administraţia invocând, la negocieri, efectele crizei economice. Tot din cauza pierderilor, siderurgiştii nu au primit nici bonusul de 2,5% promis pentru decembrie 2012.

   Marilena Dinu