După pierderi de 12 milioane de lei, Profiland-Intfor prognozează profit

   Grupul de firme Profiland-Intfor, manageriat de omul de afaceri Andrei Lişinschi, se numără printre victimele crizei economice, în condiţiile în care pierderile cumulate anul trecut de cele două firme s-au ridicat la 12 milioane de lei. Mai mult, eşecul l-a luat prin surprindere pe omul de afaceri care, în 2008, la debutul crizei, prezenta cu mândrie noile sale investiţii: o linie de vopsire a tablei subţiri folosite la fabricarea acoperişurilor metalice şi o linie de panouri din aluminiu compozit pentru faţade.

„Lipsa capitalului şi nefinanţarea au dus la declanşarea, în lanţ, a tuturor problemelor noastre. Criza din 2009 şi puţin din 2010 ne-a adus o pierdere semnificativă şi acum ne revenim foarte greu. Datorită acestor pierderi ne-a crescut plafonul de creditare, iar instituţiile de asigurări nu au vrut să garanteze pentru noi. Noi comenzi am avut mereu, însă, din lipsă de capital, nu am putut achiziţiona materie primă”, a explicat Andrei Lişinschi.

Practic, vorbim despre o pierdere de 6 milioane de lei raportată în 2011 de Intfor, în condiţiile în care, în 2010, revenise pe profit (aproximativ 800.000 de lei, n.r.) după pierderea de peste 21 milioane de lei înregistrată în 2009. În ceea ce priveşte situaţia Profiland, în 2011, a înregistrat o pierdere netă de 6,2 milioane de lei, faţă de profitul de circa 4 milioane de lei pe care îl raportase în urmă cu un an.

 

   Ținta este profitul

   Cu toate aceste probleme financiare, patronul celor două societăţi, Andrei Lişinschi, a declarat că ţinta pentru acest an este trecerea pe profit. „Până acum, am lucrat la limita supravieţuirii, însă, încercăm să ne capitalizăm şi să derulăm o activitate normală, astfel încât până la sfârşitul lui 2012 să fim pe zero sau poate chiar pe profit. Am găsit o societate de asigurări care va garanta pentru noi în faţa potenţialilor furnizori de materie primă şi aşa vom putea face noi împrumuturi. Volumul comenzilor este la nivelul anului trecut şi vom încheia anul la o producţie undeva la 50-60.000 de tone, adică cu o creştere de 25%-30%”, a estimat patronul Profiland-Intfor. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că :„este o situaţie normală şi nu cred ca sunt 10% dintre societăţi care să nu fi avut astfel de probleme”. Producţia celor două firme gălăţene merge 80% în ţară şi 20% către export, respectiv în Bulgaria, Ucraina și Moldova.

   Marilena Dinu