Furnalul nr. 1 de la Combinat - demolat pentru fier vechi

   Unul dintre cele cinci furnale trase pe dreapta din Combinat a început să fie demolat, încă de acum câteva zile, ne-au declarat surse de la nivelul unităţii. În timp ce fostul colos siderurgic a ajuns să se „mândrească” doar cu un singur furnal funcţional, Furnalul nr. 1 va fi pus la pământ, pentru valorificarea fierului vechi. Practic, materialele rezultate din demolare ar urma să fie folosite, timp de aproximativ trei luni de zile, ca materie primă pentru singura oţelărie care mai funcţionează. Surse din cadrul ArcelorMittal Galaţi ne-au spus că nu numai Furnalul nr. 1 se află în focul demolării, aceasta pe lângă oţelăria OLD2, unde operaţiunea este aproape finalizată. Motivul demolării OLD2 este acelaşi ca şi în cazul Furnalului nr. 1, respectiv folosirea fierului vechi fie ca materie primă pentru oţelărie, fie pentru a lua drumul exportului. La nivelul unităţii, se mai ia în calcul şi tăierea şi demolarea altor obiective, care nu sunt funcţionale, susţin surse din rândul siderurgiştilor.

   La un deceniu de la privatizarea de către Guvernul Năstase a Combinatului, fostul colos siderurgic s-a transformat într-o făbricuţă.

 

   Închiderea treptată a unei uzine

   Şefii Combinatului nu au pus gând rău doar unor capacităţi de producţie, motivând nevoia de a obţine fier vechi, ci au decis oprirea producerii pieselor de schimb noi de către UPSRS - uzină a cărei închidere a început să fie pusă în practică, treptat, din cursul acestei luni şi care se va finaliza în luna septembrie. Acest lucru a fost confirmat şi de către purtătorul de cuvânt al Combinatului, Dorian Dumitrescu, care a transmis un comunicat de presă în care se arată următoarele. „ArcelorMittal Galati continuă măsurile interne, adoptate în 2011, în scopul menţinerii competitivităţii, creşterii productivităţii şi reducerii costurilor fixe. Activitatea de producere a pieselor de schimb noi va fi oprită în mod treptat, începând cu luna iunie. Angajaţii vor fi transferaţi la Laminorul de Tablă Groasă nr. 1 - în funcţie de competenţele lor - sau în alte sectoare. Celelalte activităti ale Departamentului de Mentenanţă Centrală şi Piese de Schimb vor fi menţinute”.

   Denis Petcu