Premieră națională la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” - RASHŌMON după Ryūnosuke AkutagawaTeatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă, pe 5 și 6 iunie 2021, în premieră națională, spectacolul RASHŌMON după Ryūnosuke Akutagawa, în adaptarea și regia lui Cătălin Vasiliu.

Produs în perioada martie-iunie 2021, spectacolul are la bază patru nuvele semnate de Ryūnosuke Akutagawa (n. 1 martie 1892, Tokyo – d. 24 iulie 1927, Tokyo). Scriitor japonez al Perioadei Taishō, Akutagawa este considerat părintele povestirii moderne japoneze. Cel mai prestigios premiu literar al Japoniei contemporane este numit după el – Premiul Akutagawa. Autor a peste 140 de povestiri, Akutagawa a debutat în 1914 cu povestirea „Rōnen” („Vârsta senectuții”), iar în 1915 a scris „Rashōmon”, una dintre capodoperele sale, ce avea să fie ecranizată în 1950 de către faimosul regizor Akira Kurosawa și distinsă cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția în 1951 și Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin în 1952.

Pornind de la nuvela „Rashōmon”, spectacolul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” spune povestea plină de mister a unei crime și a căutării sinuoase a adevărului. Un samurai este ucis, dar e greu de spus cine e făptașul pentru că nici o mărturie nu seamănă cu cealaltă.

„Ca să evidențiez mai bine mesajul acestui text special, am să fac referire la ceea ce acesta a stârnit în timp, și anume un ecou aproape nebănuit, care s-a transformat într-un fenomen. Pornind de la povestea care vă poate părea nu foarte pe înțeles, RASHŌMON prezintă, de fapt, un subiect care vi se descifrează ușor și firesc, întâmplare după întâmplare. Ceea ce trăiesc protagoniștii trece dincolo de spațiul și timpul poveștii tipic japoneze, și se concretizează în ceea ce avea să fie cunoscut în literatură și nu numai drept Efectul Rashōmon. Pe scurt, perspectiva diferită a actanților asupra faptelor văzute/simțite/provocate, dar mai ales, acel boule-de-neige care se creează de pe urma acestor relatări, nu este altceva decât un pericol al alienării, un semnal de alarmă care ne obligă să redevenim lucizi și să facem apel la suflet și la conștiință”, declară Mona Sandu, secretarul literar al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

„Din suma unor adevăruri trăite intens poate rezulta o mângâietoare iluzie. Și asta pentru că, așa cum trist concluzionează unul dintre personajele piesei, ne mințim ca să putem continua. Continua să trăim”, afirmă regizorul Cătălin Vasiliu.

În distribuție, actorii Vlad Vasiliu (Bătrânul), Flavia Călin (Soția), Cristian Gheorghe (Tajomaru), Dan Căpățână (Budistul), Vlad Ajder (Soțul), Elena Anghel (Șamanul) și Mihai Păun (Hoțul), aflat la debut.

Decorul spectacolului și costumele sunt realizate de Daniel Divrician, muzica este creația lui Costas Ivanov, iar coregrafia este semnată de Elena Anghel.