„Unplugged” - film de ficțiune în limba engleză realizat de tineri gălățeniMiercuri, 2 august, de la ora 18,30, în sala de conferințe a Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” are loc premiera filmului „Unplugged”, primul film mediu-metraj în limba engleză, realizat în întregime de o echipă de tineri gălățeni.

Pelicula „Unplugged” este produsul final al unui proiect educațional de anvergură, derulat pe parcursul a peste trei săptămâni, la Atelierul „Ne vedem la film!” al Asociației „Papillon”. Tinerii au fost coordonați de actorul și regizorul Victor Ioan Mihăilescu, cadru didactic la Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” și coordonatorul atelierului de film.

Într-un viitor incert, unde nu mai există energie electrică, oamenii s-au întors la o stare de sălbăticie ancestrală, iar în acest cadru amintind de blockbusterele americane cu subiect apocaliptic se țes întâmplări tensionante. Acesta este tema filmului la care au lucrat și în care joacă tinerii. În total, la proiect au luat parte 13 copiii și adolescenți de la mai multe instituții școlare din oraș (Școala Nr. 28, Colegiile naționale „Vasile Alecsandri”, „Costache Negri”, „Mihail Kogălniceanu” și Liceul Teoretic „Emil Racoviță”). Individual sau în echipă, ei au fost implicați în aproape toate etapele realizării unei producții cinematografice: scrierea și apoi adaptarea scenariului, crearea storyboard-ului, distriburea personajelor, găsirea costumelor, alegerea locurilor de filmare, a decorului, filmarea propriu-zisă, interpretarea rolurilor, realizarea afișului peliculei. Având o durată de 35 de minute, filmul este un mediu-metraj.

„Ce pot spune după experiența „Unplugged” e că am reușit să realizăm ceva foarte important. Paradoxal, acest ceva nu e filmul. Aici ne-am propus să structurăm o experiență educațională prin intermediul mijloacelor cinematografice. Adică să ne adunăm laolaltă, să relaționăm, să comunicăm, să ne imaginăm, să încercăm, să ne confruntăm ideile și opiniile, să luăm tot soiul de decizii, să ne expunem, să ne exprimăm, să descoperim ceva. Aș mai adăuga importanța faptului că am făcut ceva concret. Vedem atâta lume prinsă în „proiecte”, însă un număr extrem de mic dintre acestea ajung să devină realitate. At the end of the day, cum ar zice personajele din film, cred că emoția inconfundabilă care i-a însoțit în fiece zi din această lună este de fapt cel mai mare câștig”, declară coordonatorul atelierului, Victor Ioan Mihăilescu.

O parte dintre tinerii implicați în proiectul „Unplugged” au participat în vara 2016, tot în cadrul Atelierului „Ne vedem la film!”, și la realizarea scurtmetrajului „Petronela” (14 min.).

Asociația „Papillon” are ca misiune promovarea metodelor educației nonformale prin toate activitățile pe care le desfășoară pentru copii și adolescenți.