Jeanne Moreau - diva absolută, în octombrie la TV5 Monde   Se spune că nimic nu este mai potrivit pentru o seară de toamnă ploioasă decât un film clasic. Pentru cea de-a doua jumătate a lui octombrie, TV5 Monde a programat câteva dintre filmele-cult ale icon-ului Jeanne Moreau.

   Cunoscută ca primul sex-simbol francez care a pozat pentru coperta Time Magazine, Jeanne Moreau a primit un omagiu pentru întreaga carieră, adus de Sharon Stone, în 1998, în cadrul decernării Premiilor Oscar. Este cea mai înaltă distincție acordată de Academia Americană de Film unei actrițe internaționale, ca recunoaștere a contribuției aduse istoriei cinematografului mondial.

   Moreau a colaborat cu mari cineaști precum Wim Wenders, Rainer Werner Fassbinder, Michelangelo Antonioni, Brigitte Bardot, Lino Ventura, Orson Welles sau François Truffaut. Ea a fost, de asemenea, muza lui Truffaut, și amintim aici de Jules et Jim, și de secvența celebră în care actrița cântă Le tourbillon de la vie.

   Înoctombrie, lăsați-vă seduși de charisma lui Jeanne Moreau, la TV5 Monde:

   LE DOS AU MUR – duminică, 23 octombrie, de la 22.00

   Bogatul om de afaceri Jacques Decret află că soția sa, Gloria, trăiește o poveste de dragoste cu un tânăr actor. Pentru a se răzbuna, o copleșește cu scrisori anonime, convingând-o că amantul ei este autorul. În pragul disperării, Gloria vrea să se sinucidă. Surprinsă întâmplător de iubitul ei, îl omoară accidental. Regia: Édouard Molinaro (Franța, 1957, film alb-negru)

   VIVA MARIA! – luni, 24 octombrie, de la 01.00

   Ne aflăm într-o țară imaginară din America de Sud, în 1907. După moartea tatălui său, un terrorist irlandez, Maria se alătură unei trupe ambulante pariziene de music-hall care îi oferă un post de cântăreață în duet. Partenera sa poartă același prenume ca și ea.

   Louis Malle crează aici scena cult dintre Jeanne Moreau și Brigitte Bardot, două femmes fatales pe aceeași scenă: o rochie ruptă și o ocheadă către striptease, în mijlocul unei perioade revoluționare. À voir absolument! Regia, scenariul: Louis Malle (Franța/Italia, 1965)

   L’ÉTRANGE MONSIEUR STEVE – duminică, 30 octombrie, de la 22.00

   Georges Villard, un mărunt angajat al unei bănci, este cucerit de Domnul Steve, care îi face favoruri, îl introduce în lumea bună ș iîi face cunoștință cu Florence, soția sa, de care Georges se îndrăgostește… Jeanne Moreau, așa cum nu ați mai văzut-o până acum, aventuroasă și devotată iubitului său, într-un thriller fascinant. Regia: Raymond Bailly (Franța, 1957, film alb-negru)

 

   Anca Romanescu