Marius Stan - partener de afaceri cu un membru al Comisiei Centrale de Arbitri

 

   Acuzaţiile adversarilor din Liga I la adresa clubului Oțelul nu sunt doar nişte „vorbe” specifice patronilor din fotbalul autohton. Președintele Marius Stan ar fi putut influenţa arbitrajele, în campionatul trecut, prin intermediul unui partener de afaceri. Este vorba de membrul Comisiei Centrale de Arbitri, ieşeanul Anton Heleşteanu. Acesta este unul dintre cei nouă membri din CCA care fac delegările şi care decid sancţionarea sau nu a „fluieraşilor”, în urma rapoartelor observatorilor. Conform Monitorului Oficial nr. 2093, din anul 2005, Marius Stan şi Anton Heleşteanu intră ca acţionari în societatea Moldova Expedition, în urma retragerii lui Constantin Heleşteanu. Firma Moldova Expedition are drept obiect principal activităţile de transport.
   Anton Heleşteanu este un fost arbitru FIFA, între 2001 şi 2005. În prima ligă din România a arbitrat 99 de meciuri, după care a fost exclus din arbitraj de către Ion Crăciunescu, în 2005. "Fluieraşul" moldovean a fost surprins în compania oficialilor CFR Cluj, în dimineaţa unui meci pe care echipa ardeleană trebuia să îl dispute în Liga I, tocmai cu el la centru.

Stan s-a împrumutat de la Neţoiu
   Un alt posibil aliat în eventuale „afaceri necurate” al lui Marius Stan este omul de afaceri şi apropiat al lumii interlope din Dolj şi Ilfov, Gigi Neţoiu. Cei doi sunt amici din anul 2003, când Gigi Neţoiu l-a împrumutat pe Marius Stan, credit garantat de președintele gălăţean cu un autovehicol. Împrumutul acordat de Gigi Neţoiu a fost înregistrat cu numărul 2003-1045749311453-YTM.

Marius Stan a ascuns bani negri din transferuri
   Preşedintele clubului Dunărea Galaţi, Auraş Braşoveanu, ne-a declarat că Marius Stan a ascuns în acte o sumă de 300.000 de euro la transferul lui Alexandru Bourceanu de la Oţelul la Poli Timişoara. “Am vrut să facem plângere penală, pentru că discutasem cu cei de la Poli, care în primă fază au recunoscut că au plătit un milion de euro pentru transferul lui Bourceanu, dar în acte au trecut 700.000 de euro. Chiar şi domnul Marian Iancu, preşedintele de la Poli, a declarat public acest lucru. Însă, când a trebuit să probăm acest lucru, cei de la Timişoara au dat înapoi. Probabil şi-au dat seama că se încriminează singuri. Clubul nostru a rămas păgubit cu 150.000 de euro din acest transfer, pentru că aveam 50% din drepturile asupra jucătorului. Cum în acte au fost trecuţi 700.000 de euro şi nu un milion, noi am primit 350.000 de euro şi nu 500.000 de euro”, ne-a declarat Braşoveanu. Marius Stan nu a putut fi contactat, pentru a ne preciza punctul sau de vedere.

 

Trecut pe linie moartă la Oțelul

Ionel Borş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi, a declarat că procurorii anticorupţie nu au ridicat acte de la club şi nu au cerut informaţii legate de scandalul mitei din arbitraj. „Din ce ştiu eu, nu au fost astfel de demersuri. Din ce ştiu eu nimeni nu a cerut acte, lămuriri, iar procurorii nu au fost pe la club”, ne-a precizat Ionel Borş. În ceea ce priveşte „războiul” în care a intrat cu Marius Stan de câteva zile, acesta ne-a declarat că „nu are legătură cu acest caz al mitei din arbitraj. În plus, eu nu m-am certat cu Marius Stan şi nici nu s-a răcit relaţia între mine şi el. Totul se desfăşoară normal pentru moment, nimeni nu este certat cu nimeni”, a mai punctat Ionel Borş. Cu toate acestea, Consiliul de Administraţie al clubului a cerut un audit financiar pentru a se verifica modul în care s-a cheltuit bugetul clubului.
   O explicaţie pentru disensiunile dintre Ionel Borş şi Marius Stan stă şi în dorinţa omului de fotbal de a candida la primăria municipiului Galaţi, unde ar urma să fie desemnat de USL (Marius Stan este membru PNL). Însă, Ionel Borş doreşte ca Marius Stan să se retragă din întrecerea electorală, pentru ca Nicuşor Ciumacenco (membru PSD) să rămână candidatul USL la funcţia de primar al oraşului de la Dunăre.

 Marian Păvălașc