Gardienii ucigaşi au fost condamnaţi la 35 de ani de puşcărie

  

   Curtea de Apel Bacău a finalizat procesul celor 13 gardieni de la Penitenciarul Galaţi, judecaţi pentru că l-au bătut cu bestialitate pe deţinutul Constantin Sandu, chiar şi după ce acesta ajunsese în stare de inconştienţă. Bărbatul a murit pe 4 iunie 2010 la Spitalul de Urgenţă din Galaţi din cauza traumatismelor provocate de loviturile cu pumnii şi picioarele administrate de gardieni, pe fondul crizelor de „delirium tremens" date de dependenţa de alcool. Incidentul a fost înregistrat de camerele de supraveghere ale închisorii, iar gardienii au încercat să taie secvenţele în care unul dintre ei s-a urcat cu picioarele pe Constantin Sandu pentru a putea să îl încătuşeze. Bărbatul a fost târât apoi de cătuşele de la mâini în camera unde era încarcerat şi legat cu ele de pat. Directorul adjunct şi medicul Penitenciarului Galaţi au trimişi în judecată alături de gardienii criminali, pentru purtare abuzivă şi neglijenţă în serviciu.

 

   Omor, purtare abuzivă şi fals intelectual

   Daniel Ionescu şi Bogdan Băneşanu au ignorat deciziile fostului director al Penitenciarului şi au falsificat fişa medicală a deţinutului care a murit. „Bogdan Băneşanu şi Daniel Ionescu au dispus să i se aplice deţinutului Sandu mijloace de imobilizare la pat, cu toate că victima continua să delireze datorită stării grave de sănătate în care se afla şi avea mişcări necontrolate", a susţinut în rechizitoriu procurorul de caz. Omorul, purtarea abuzivă şi falsul intellectual sunt cele trei infracţiuni, de care au fost găsiţi vinovaţi aproape toţi gardienii şi angajaţii Penitenciarului Galaţi trimişi în judecată. Bucur Codreanu, Vasile Miron şi Nicu Chiriac au primit cele mai mari pedepse, aceştia urmând să ispăşească opt ani în spatele gratiilor pentru omor şi purtare abuzivă. Alţi doi colegi de-ai acestora, Petre Blaj şi Cornel Ilie, au fost condamnaţi la câte şapte ani de puşcărie pentru aceleaşi infracţiuni, în timp ce C. G. va executa patru ani de închisoare pentru complicitate la omor, purtare abuzivă şi fals intelectual.

 

   40.000 de euro-preţul vieţii unui deţinut

   Judecătorii au fost îngăduitori cu câţiva dintre gardienii care au participat la uciderea lui Constantin Sandu, aplicându-le amenzi penale sau pedepse minore cu suspendare. Cel mai uşor a scăpat Daniel Ionescu, care are de achitat o amendă penală de 400 de lei pentru neglijenţă în serviciu. Doru Vicol a primit trei luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual, însă a fost achitat pentru neglijenţă în serviciu. Scenariul s-a repetat în cazul lui Cristian Zamfir, cu diferenţa că acesta a fost achitat pentru mărturie mincinoasă. Emil Mlăjeru a fost condamnat la 4 luni de închisoare pentru fals intelectual şi uz de fals, dar şi la o amendă penală de 400 de lei, pentru neglijenţă în serviciu, în timp ce Ocheşelu Ciupitu a primit 3 luni de închisoare pentru fals intelectual, fiind achitat pentru mărturie mincinoasă. Ionel Mazăre a fost condamnat la 3 luni de închisoare pentru fals intelectual, iar medicul Penitenciarului, Ionuţ Băneşanu, a primit 4 luni de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual. Şase gardieni au fost obligaţi de instanţă să plătească cheltuielile de înmormântare în valoare de 5.000 de lei către părinţii lui Constantin Sandu. Judecătorii au apreciat că viaţa deţinutului omorât valorează doar 40.000 de euro. Câte 10.000 de euro va primi fiecare dintre părinţi, iar 20.000 de euro vor ajunge la copilul minor al deţinutului. Băiatul va primi, prin tutorele său, şi 150 de lei pe lună, ca pensie alimentară, până la majorat sau până la 26 de ani, dacă decide să îşi continue studiile.

   Silvia Cernov