Asociațiile de proprietari dau în judecată Primăria și Apă Canal pentru lipsa apei potabile

   Autoritățile gălățene s-au umplut de ridicol, după ce sute de mii de gălățeni au rămas fără apă potabilă pentru a doua zi consecutiv. Mai multe asociații de proprietari au luat hotărârea să ceară daune Primăriei și SC Apa Canal SA, pentru că i-au privat de un serviciu elementar în orice țară civilizată. Și asta pentru că Primăria Galați și ArcelorMittal s-au dovedit incapabile să găsească soluții pentru deblocarea Prizei Dunării, care alimentează cu apă brută societatea Apă Canal. Autoritățile locale și cele județene nu au reușit, până acum, să pună la punct un plan pentru ca gălățenii să aibă apă  curentă. S-a ajuns astfel ca, pentru două zile consecutiv, Uzina de Apă nr. 2 să funcţioneze în regim de avarie.                                                                      

 

   Ne cârpim până trece iarna
   S-a găsit, doar provizoriu, soluția ca grătarele de la Priza Dunării, care blocau trecerea sloiurilor de gheață, să fie scoase pentru a permite apei să circule la un debit relativ normal. Între timp, o barjă este staționată în zonă, pentru a împiedica trecerea altor sloiuri de gheață, însă autoritățile și-au pus din nou piedică singure, după ce au retras pe timpul nopții împingătoarele care împiedicau formarea altor blocuri de gheață. Prin urmare, Apă-Canal mai poate asigura în prezent apă potabilă doar pentru câteva ore. ”Noaptea e posibil să scadă din nou debitul apei potabile către populație. Mai sunt rezerve de apă doar pentru 10 ore. Este o slabă implicare a primarului în această problemă și asta s-a văzut”, arată cu degetul prefectul Paul Florea.

 

   Topesc zăpadă ca să tragă apa la toaletă
   Presiunea scăzută a apei a făcut ca numeroși gălățeni să rămână ieri fără apă potabilă mai bine de 10 ore, iar astăzi situația s-a repetat. Din această cauză, mai multe asociații de proprietari au decis să acționeze în judecată Primăria Galați și Apă-Canal. Cu această ocazie, au ieșit la iveală nereguli grave, cum ar fi faptul că rezervele de apă ale orașului erau doar la 28% din capacitate, iar ArcelorMittal nu a întreținut instalațiile de la Priza Dunării, pentru a permite funcționarea în condiții de iarnă. ”Îi vom obliga să se încadreze în normele de siguranță. După ce această perioadă va trece, vom discuta și de sancțiuni”, susține prefectul Paul Florea. Gălățenii sunt revoltați de această situație, după ce au ajuns să topească zăpadă pentru a putea trage apa la toaletă. ”Este de neimaginat ce se întâmplă. Aseară am topit zăpadă ca să pot trage apa la baie. În halul ăsta am ajuns! Astăzi am cumpărat apă plată ca să mă spăl pe mâini. Nu este posibil așa ceva!”, ne-a declarat Lucian Vlad (38 de ani), care locuiește în cartierul Micro 19.
   Silvia Cernov