Gălățenii plătesc despăgubiri de milioane de lei pentru indiferența lui Dumitru Nicolae

   Primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, refuză să execute mai multe hotărâri judecătorești irevocabile, iar justiția a stabilit ca instituția condusă de acesta să plătească despăgubiri de aproximativ două milioane de lei. Chiar și în aceste condiții, Dumitru Nicolae refuză să respecte legea, iar gălățenii vor continua astfel să plătească daunele din propriul buzunar. Cazul lui Nicolae Popescu reprezintă exemplul clar al faptului că gălățenii pot fi puși la plată fără jenă pentru greșelile comise de autoritățile locale. Bărbatul a câștigat mai multe procese cu Primăria Galați, ce vizau probleme minore, cum ar fi avizul pentru eliberarea unui număr poștal sau emiterea unei autorizații de construcție. Conducerea Primăriei a refuzat să dea curs cererilor, iar Nicolae Popescu a obținut avizele amintite pe cale judecătorească, însă, nici de această dată, municipalitatea nu a dorit să respecte legea.

 

   Primarul ignoră hotărârile judecătoreşti
   Prin urmare, bărbatul a cerut despăgubiri deoarece i s-au încălcat drepturile, iar justiția i le-a acordat fără ezitare. S-a ajuns astfel la situația absurdă ca, pentru refuzul de a elibera un număr poștal, Primăria să plătească despăgubiri de 560.000 de lei, iar pentru că nu s-a conformat deciziei judecătorești de a-i ceda terenul pe care Nicolae Popescu îl concesionase pentru 50 de ani, să fie executată silit pentru alți 420.000 de lei. De fapt, cei care au de plătit acești bani sunt, în final, gălățenii. “Banii pe care i-am luat eu sunt bani jefuiţi de la gălăţeni. Sunt bani publici şi ei trebuie luaţi de la primarul Dumitru Nicolae. Primarul mi-a spus în faţă cu nu va executa niciodată hotărârile judecătoreşti şi, de aceea, îi voi face plângere penală”, ne-a declarat Nicolae Popescu.

 

   Proces cu daune record
   Absurdul acestui caz nu se oprește însă aici. Gălățeanul a câștigat și un al treilea proces împotriva Primăriei, prin care instituția este obligată să plătească alți 700.000 de lei pentru că nu i-a eliberat o autorizație de construcție în termenul prevăzut de lege. Am încercat să obținem și punctul de vedere al Primăriei Galați legat de acest caz, dar purtătorul de cuvânt al instituției, Nicoleta Manole, nu ne-a putut oferi un răspuns, până la acest moment. Cert este că acest coșmar nu pare a se fi încheiat pentru gălățeni. Și asta pentru că există și un al patrulea proces, în urma căruia Primăria, deci practic gălățenii, ar putea fi obligați la plata sumei record de 10 milioane de lei, pentru că nerespectarea unei hotărâri judecătorești a condus la falimentul societății administrate de Nicolae Popescu, iar toți cei 33 de angajați ai firmei lui au fost concediați.
   Silvia Cernov