Polițiștii gălățeni se comportă ca niște milițieni în slujba pesedeuLa începutul anului 1990, imediat după Revoluție, milițienii gălățeni învestiți cu statutul de polițist au avut o cădere nervoasă care i-a făcut să stea ascunși prin cazarme. Șefii lor de atunci, generalul Ionescu & co., au invocat, în fața Comisiei de Cercetare a Abuzurilor din cadru CPUN Galați, din care făceam parte, faptul că sunt timorați în fața cetățenilor foști tovarăși. De atunci, cei mai mulți dintre ei și-au revenit rapid și au avut chiar timpul suficient să uite că sunt plătiți din bani publici, deci din banii cetățenilor ale căror interese trebuie să le apere în conformitate cu legile țării.

Astăzi, mi-a atras atenția articolul <<Fetiță de 2 ani și 7 luni, sancționată de poliție pentru ”larmă” în casă>>, din publicația online Antidotul.ro (https://www.antidotul.ro/2020/05/fetita-de-2-ani-si-7-luni-sanctionata-de-politie-pentru-larma-in-casa/). Autorul articolului semnalează faptul că o fetiță este ”vânată” de polițiștii de la Secția 2, cea care are competențe în cartierul Țiglina I, doar pentru faptul că este reclamată periodic de un polițist, inspectorul Ciurea Costel Daniel, de la IPJ Galați. Aprigul polițist, care locuiește în apartamentul de sub cel al părinților fetiței, nu suportă zgomotul nevinovat făcut de copilul aflat în izolare. Periodic, polițistul Ciurea își trimite colegii la ușa vecinilor de deasupra și astfel, la ultima descindere, s-a lăsat cu un proces verbal prin care familia era avertizată că va fi amendată pentru ”zgomote și larmă” făcute de fetiță. Astfel, polițiștii de la Secția 2 au dat o probă de miliție în sprijinul colegului mai mare de la IPJ.

La polul opus, vă prezint una dintre experiențele mele, ca simplu cetățean, cu polițiștii gălățeni. Bine, faptul că sunt jurnalist și scriu urât despre șefii lor și despre pesedeu, partidul care controlează structura de Interne la Galați, a fost agravant pentru mine. Situația se prezintă relativ ca în articolul citat: de vreo doi ani, vecinii de deasupra apartamentului în care locuiesc și-au făcut un obicei din a mă provoca cu lovituri puternice în planșeu la cele mai nepotrivite ore. Încercările de mediere la nivel de bloc s-au încheiat cu promisiunea vecinei: ”Am să bat până o să înnebunești!”. Atunci, m-am adresat Secției 2 de Poliție, aceeași structură care vânează fetițe de doi ani. Agentul Gârneață Silviu, polițistul de proximitate din zonă, m-a expediat rapid. Toate încercările ulterioare, la toate structurile polițienești locale, au rămas fără niciun rezultat, dar au fost împănate cu ironii milițienești. Cu o zi înainte ca fetița de doi ani să fie avertizată printr-un proces verbal, în Joia Mare, am chemat patrula prin 112, pentru că indivizii de deasupra băteau cu dușmănie în planșeu. Au venit două polițiste tinere și un băiat, care mi-au dat mari speranțe că vor rezolva problema întinsă pe parcursul a doi ani. După ce au parlamentat cu vecinii, mi-au replicat candid că ăia ”fac cozonaci și trebuie bătut aluatul”. La replica mea că băteau în planșeul camerei de zi, nu la bucătărie, una dintre polițiste mi-a spus: ”Poate s-au strâns în familie și fac acolo mâncarea de Paște”.

În condițiile în care șefii poliției gălățene sunt numiți politic și controlați de șefii PSD, începând cu Dan Nica, polițiștii reacționează mai mult la politic și la cererile colegilor cu funcții mai mari, ca în cazul fetiței. Zile astea, se împlinește un an de când polițiștii gălățeni, dând dovadă de un servilism politic excesiv, le-au instrumentat dosare penale unor participanți la mitingul anti-PSD&Dragnea, din 11 mai 2019. În același timp, băieții ăștia au devenit vedete tv pentru faptul că infractorii le cam fug de sub nas (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/3107-politistii-galateni-isi-ocupa-vara-cu-dosare-politice-comandate-de-psd-impotriva-protestatarilor.html).

S.Ț.