Achiziții la vreme de Covid-19: Fotea ne-a luat un PCR Real Time slab și la un preț fabulosÎn plină pandemie, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, își face campanie electorală pe seama tragediei ce o trăiesc gălățenii, prin achiziții dubioase. Pe site-ul CJ și în media locală, politicianul PSD ne-a anunțat protector că: ”Facem toate eforturile posibile să montăm în cel mai scurt timp acest echipament medical care va depista noul coronavirus. Astăzi am semnat contractul cu furnizorul, iar în câteva zile aparatul va fi montat în laboratorul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă”. Documentul specifică prețul și performanțele aparatului: ”Prețul aparatului medical este 345.000 lei. Aparatul poate face până la 9.000 de teste pe an”. Traducând în euro și analize pe zi, asta înseamnă 72.000 de euro la un ritm de testare de aproximativ 30 de persoane zilnic.

Jurnalistul bucureștean Mircea Marian a văzut, ”din satelit”, că aparatul PCR Real Time are un preț fabulos și, într-o postare cu caracter civic (foto 2), a semnalat achiziția dubioasă a președintelui CJ Galați, Costel Fotea. Achiziții la vreme de Covid-19: Fotea ne-a luat un PCR Real Time slab și la un preț fabulos

Mircea Marian a constatat că, în aceeași perioadă, ONG-ul Casa Share a donat unui spital din Iași un PCR Real Time care costă 55.000 de euro și poate realiza 450 de teste zilnic. Deci, de 15 ori mai performant ca număr de teste zilnice și cu aproape 20.000 de euro mai ieftin. Asta, în condițiile în care abia peste vreo două săptămâni Galațiul ar putea să aibă capacitatea de a testa vreo 500 de personae zilnic, cu încă vreo patru aparate PCR Real Time.

Procurorii gălățeni sunt incapabili să se autosesizeze în cazurile de ”zădărnicirea combaterii bolilor”, dar păi să realizeze că se fac achiziții dubioase în vreme de pandemie de Covid-19.

S.Ț.