”Disciplina în construcții” a Poliției Locale are orbul găinilor la furtul din domeniul public de pe strada SmârdanStructura Poliției Locale Galați botezată pretențios ”Disciplina în construcții” este o făcătură a Primăriei menită să mai hrănească din bani publici câteva personaje slugarnice. Până de curând, serviciul a fost condus de Paul Găletușă, fost comisar al răposatei Gărzi Financiare. Acestuia, i-a urmat Valentin Mihai Țocu, personaj care, cel puțin după nume, pare a face parte tot din marea familie a fostei Gărzi Financiare. Indivizii ăștia sunt plătiți cu salarii mari din banii noștri tocmai pentru a închide ochii la indisciplina crasă în construcții ce domnește în Galați.

Găletușă&Țocu acoperă un fost ”gardist” care a luat cu japca o bucată din strada Smârdan

Strada Smârdan a luat ființă și a devenit domeniu public după mare naționalizare comunistă, atunci când a fost trasată ca având o lățime medie de șase metri. Strada apare în actele Primăriei Galați și este recunoscută de Pompieri. De câțiva ani, niște băieți care au ajuns proprietari în zonă prin cumpărarea unor terenuri adiacente străzii respective s-au gândit că pot să-și extindă proprietățile pe domeniul public, îngustând astfel calea de acces comun până la 3,4 metri.

Teodor Manoche, alt fost comisar al Gărzii Financiare Galați, care locuiește la nr. 21, a rupt 40 de metri pătrați din stradă și și-a făcut, dintr-un garaj, casă cu etaj și extindere de curte (foto-stânga). După Manolache, vecinul de la nr. 29, Rață Năstase, și-a tras și el 42 de metri pătrați din domeniul public, pe care și-a trântit un garaj neautorizat și un gard (foto-dreapta). Astfel, strada Smârdan a ajuns improprie circulației publice și a fost, practic, trecută pe numele celor doi locatari abuzivi.

Intervenția la ”Disciplina în construcții” a familiei Andrei Romeo, care locuiește în zonă, s-a soldat cu răspunsuri ce frizează absurdul, din partea instituției statului. La adresa 5287/11.02.2015, șeful de atunci al structurii, Paul Găletușă, a întocmit un proces verbal de intrare în legalitate. Adică, le recomanda abuzivilor să-și facă acte pe domeniul public și reclamanților să nu mai insiste. Următoarea adresă, 1372/28.11.2016, a avut, aparent, mai mult succes. Noul șef al structurii, Țocu, a dispus amendarea, de formă, cu câte 1.000 de lei a celor doi vecini abuzivi. Amenzile au fost contestate și anulate.

Băieții ăștia de la ”Disciplina în construcții”, pe lângă faptul că n-au nicio treabă cu domeniul lor de activitate, mai au și umor negru. În răspunsul purtătorului de cuvânt al Poliției Locale, în urma solicitării noastre privind situația creată pe strada Smârdan, specialiștii în materie de ”disciplină în construcții” ne anunță cu mândrie că n-au înțeles nimic: ”Tot referitor la acest subiect, trebuie precizat că garajele sunt executate pe terenuri proprietate privată și nu pe domeniul public”. Lipsa celor 82 de metri pătrați din strada Smârdan apare și în releveu executat pentru Primărie de firma Topo Cad, dacă măsurătorile sunt comparate cu cele din Anexa 2 a HG 562/05062002.

S.Ț.