Iluminatul de sărbători rămâne o afacere bănoasă pentru primarul Ionuț PucheanuÎn urmă cu cinci ani, atunci când valoarea în lei a monedei euro nu era cu mult mai mică decât astăzi, iluminatul de sărbători a costat jumătate de milion de lei, adică vreo 120.000 de euro, iar cu un an în urmă, în 2011, doar 223.000 lei. Prețul iluminatului de sărbători a fost aruncat în aer în anul 2014, atunci când firma hunedoreană MK Illumination SRL a primit de la ex-primarul Marius Stan nu mai puțin de 1,9 milioane lei, adică aproape jumătate de milion de euro. Că prețul a fost triplat, s-a dovedit un an mai târziu, în 2015, atunci când Marius Stan a intenționat să facă o achiziție directă cu doar 180.000 de euro, de la aceeași firmă, dar Galațiul a rămas fără iluminatul de sărbători. Primarul Stan a invocat atunci faptul că un funcționar din Primărie a ratat postarea caietului de sarcini pentru licitarea iluminatului de iarnă pe site-ul SEAP și apoi a susținut public necesitatea achiziției prin încredințare directă către firma hunedoreană MK Lightning SRL. Plata s-ar fi făcut prin firmele municipalității, care urmau să cotizeze cu câte 30.000 de euro, suma legală pentru o încredințare directă, pentru iluminatul Galațiului. Numai frica de DNA l-a făcut pe Marius Stan să retragă propunerea oneroasă. Faptul că firmele municipalității nu au în domeniul de activitae iluminatul de sărbători ar fi însemnat că sunt forțate să facă deturnare de fonduri chiar de către primarul Galațiului.

Un an mai târziu, în 2016, noul primar al Galațiului, Ionuț Pucheanu, a preluat firma care asigura iluminatul de sărbători de la Marius Stan și gălățenii au scos din buzunare 1.406.719 lei, adică 320.000 de euro fără TVA. De acești bani, gălățenii au beneficiat de închirierea instalațiilor de lumini doar pentru două luni.

Anul acesta, au apărut două elemente noi în ecuație: alături de MK Illumination se află și Luxten Lightining Company SA, iar prețul a sărit la 1.701.705 lei fără TVA, adică aproape o jumătate de million de euro cu tot cu TVA. Astfel, gălățenii plătesc prețuri mult peste dublul celor cu care se pot închiria, pentru doar două luni, niște instalații de iluminat decente pentru un oraș sărăcit de administrațiile PSD.

S.Ț.