Primăria și Ecosal lansează un program pilot-idiot pentru colectarea selectivă a deșeurilor Începând de astăzi, Primăria Galați, prin firma sa de salubritate Ecosal SA, lansează un program pilot pentru colectarea selectivă a deșeurilor destinat numai Asociației de locatari nr. 758. Programul pare gândit de funcționari publici ce nu au trecut de stadiul grădiniței și care au probleme mari în a genera o strategie coerentă. Astfel, geniile de la firma de gunoaie a municipalității au pus la punct, pentru o singură asociație, un fel de joc destinat grupei mici de la grădiniță: ”În zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, locatarii unde se desfășoară proiectul pilot vor poziționa lângă ușa de la intrare (în exterior) sacii menajeri conținând fracția uscată, urmând ca personalul Asociației de Locatari să îi ridice în intervalul orar 8.00–10.00 și să îi predea Serviciului Public ECOSAL. Deșeurile amestecate nu vor fi ridicate de la ușa apartmentului. Gunoiul menajer va fi în continuare depozitat la punctul de colectare existent”.

După ani buni în care gălățenii au fost educați să plaseze deșeurile uscate în containerele special destinate plasticului+aluminiului, sticlei și hârtiei, acum sunt întorși la un joc cu sacii menajeri lăsați în dreptul ușii. În acest joc tembel sunt implicați și ipotetici angajați ai asociațiilor, care ar trebui să strângă sacii și să-i predea la Ecosal. Asta, în loc ca angajații municipalității să găsească soluții pentru a securiza containerele destinate colectării selective, care sunt atacate periodic de oamenii străzii pentru a vinde apoi ”prada” la centrele de colectare. Astfel, specialiștii din Primărie ne propun un sistem inaplicabil pe scară largă.

De la acest joc tembel, strategii Primăriei așteaptă rezultate impresionante, fără a preciza resursele necesare pentru a fi implementat în tot orașul:

<< -Creșterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă și implicit creșterea veniturilor SP ECOSAL. Contribuția la Fondul de Mediu datorată de Primăria municipiului Galați pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă se va diminua sau se va elimina.

-„Etanșarea” circuitului de colectare față de persoanele care sustrag deșeurile reciclabile și în acest scop distrug igluurile și containerele, aruncă pe jos deșeurile menajere, etc. îngreunând munca SP ECOSAL și crescând costurile de operare.

-O cantitate mai mica de deșeuri menajere depusă în containere (doar cele nereciclabile), ceea ce va conduce la o frecvență mai mică a ridicării containerelor, cu rezultante în scăderea consumurilor pentru mașinile SP ECOSAL (fluxul de gunoi menajer) și cantități mai mici ce vor fi depuse în Depozitul Ecologic (scăderea gradului de umplere în timp) respectiv creșterea duratei de exploatare a celulei 1 – Tirighina.>>

S.Ț.