Apărarea antirachetă este esenţială pentru securitatea comună a NATO   ”La Summitul de la Lisabona, din 2010, am decis să dezvoltăm capacităţile de apărare antirachetă ale NATO. De atunci, construim sistemul de apărare antirachetă în mod transparent. Facem ceea ce am spus că vom face. Şi continuăm să fim clari şi deschişi cu privire la scopul şi capacităţile sistemului.

   Programul nostru de apărare antirachetă reprezintă o investiţie pe termen lung împotriva unei ameninţări pe termen lung. În ultimii şase ani am construit acest sistem pentru că trebuie să fim pregătiţi. Şi facem progrese constante.

   Aşa cum sugerează şi numele, capacităţile pe care le-am dezvoltat sunt pur defensive. Acest lucru este important. Apărarea antirachetă a NATO nu subminează sau slăbeşte în nici un fel capacitatea nucleară strategică de descurajare a Rusiei.

   Acest amplasament din România, la fel ca şi cel din Polonia, nu este îndreptat împotriva Rusiei. Sunt prea puţini interceptori, localizaţi mult prea la sud sau prea aproape de Rusia pentru a putea intercepta rachete balistice intercontinentale ruseşti.

   Ei sunt în schimb proiectaţi să răspundă potenţialelor ameninţări reprezentate de atacuri cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, provenite din afara zonei Euro-Atlantice.

   Am explicat clar acest lucru autorităţilor ruse. De multe ori şi la cel mai înalt nivel. De la început, NATO a oferit Rusiei transparenţă, dialog şi cooperare în privinţa apărării antirachetă. Rusia nu a răspuns pozitiv la ceea ce am oferit noi. De fapt, Moscova a pus capăt unilateral acestui dialog cooperativ în 2013. Acest lucru rămâne un motiv de îngrijorare.

   Cu toate acestea, Alianţa va continua să dialogheze cu Rusia unde şi când acest lucru este posibil. În momente de tensiune, este chiar mai important să se păstreze deschise canalele de comunicare.

   Facem acest lucru consolidându-ne apărarea colectivă şi investind pe termen lung în capacităţile de care avem nevoie. Vom lua mai multe hotărâri privind apărarea noastră împotriva rachetelor balistice şi multe alte subiecte la următorul Summit de la Varşovia. Pentru că nu ne vom încălca niciodată angajamentul de a ne proteja cetăţenii. Putem şi vom răspunde la orice ameninţare venită din orice direcţie”.

 

   Jens Stontelberg – secretar general al NATO