Parchetele din Galați sunt codașe la luarea măsurilor asigurătorii privind recuperarea prejudiciilor   Raportul lansat ieri de asociația Freedom House, având ca temă ”Recuperarea prejudiciului și confiscarea bunurilor dobândite prin infracțiuni”, evidențiază și faptul că parchele și procurorii din Galați nu au practica măsurilor asiguratorii privind recuperarea prejudiciilor. Astfel, cele două parchete locale care au fost introduse în acest studiu, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel și Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, sunt codașe în domeniu, cu sume cumulate ce nu depășesc, în 2015, 1.730.000 lei.

   Studiul efectuat de Freedom House a plecat de la premisa că: ”Identificarea bunurilor relevante și impunerea de sechestre cât mai devreme în faza de urmărire penală reprezintă o garanție că acestea nu vor fi înstrăinate ori distruse, că statul sau instituțiile vătămate își vor putea recupera prejudiciile produse în cazul unei decizii definitive de condamnare și că persoanele condamnate vor fi deposedate de bunurile dobândite illegal”. Tot în acest sens, autorii studiului au constatat că, încă din 2011, există un Ordin al Procurorului General care le impune procurorilor ca:”În toate cauzele penale privind infracţiuni care au produs prejudicii materiale sau au dus la dobândirea unor avantaje materiale să evalueze dacă se impune efectuarea de verificări pentru identificarea bunurilor asupra cărora pot fi instituite măsuri asigurătorii”.

   În aceste condiții, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați au dispus măsuri asiguratorii, în anul 2015, în cazuri de corupție, evaziune fiscală sau spălare de bani, de doar 62.192 lei. Suma ridicolă, care nu depășește prețul unei mașini populare, plasează parchetul, ce acoperă și județele Brăila și Vrancea, pe ultimele locuri în domeniu. La polul opus se află PCA Ploiești, cu măsuri asiguratorii în valoare de 5.826.094.512 lei.

   Tot codaș, în acest studiu, dar cu o sumă mai mare indisponibilizată este Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, care a luat măsuri asigurătorii pentru 1.662144 lei, în 2015. Suma este ridicolă, în comparație cu cea indisponibilizată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în valoare de 1686.186.119 lei.

   Concluziile trase de autorii studiului sunt: ”Pe lângă DNA, măsurile asigurătorii semnificative sunt instituite mai degrabă de parchetele de pe lângă tribunale decât de cele de pe lângă curți de apel, un lucru explicabil prin competența de investigare a infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și de mică corupție ce le aparține. O altă observație relevantă este că niciunul dintre cele 12 parchete care au instituit măsuri asigurătorii semnificative nu este din Moldova”.

   Raportul Freedom House privind ”Recuperarea prejudiciului și confiscarea bunurilor dobândite prin infracțiuni” este disponibil pe portalul justitiecurata.ro.

 

   S.Ț.