Dosarul condamnării lui Liviu Dragnea a fost inițiat de fostul șef al DNA Galați Gheorghe Ivan   Condamnarea liderului național al PSD Liviu Dragnea la doi ani de închisoare cu suspendare, pedeapsă hotărâtă astăzi de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, a avut la bază un dosar penal întocmit în 2012 de șeful DNA Galați. Prim-procurorul Gheorghe Ivan, șeful DNA-ST Galați la la acea dată, a inițiat dosarul care i-a ”înmărmurit” pe pesediști, privind fraudarea referendumului de suspendare a președintelui Traian Băsescu, dosar care a dus la condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea. Informația, mai puțin vehiculată, apare într-un drept la replică de 32 de pagini trimis de procurorul Gheorghe Ivan ziarului on line www.nepasadegalati.ro, ca urmare a publicării unor articole critice la adresa activității sale de procuror DNA și de cadru universitar.

   În dreptul la replică de 32 de pagini, procurorul Gheorghe Ivan face un raport al activității sale la DNA-ST Galați și pomenește faptul că el este autorul dosarului referendumului din 2012: ”dosarul penal nr. 247/P/2012, format în urma sesizării mele din oficiu (denumit dosarul <<Referendumului din iulie 2012>>), în care fostul vicepremier Dragnea Liviu şi alţi inculpați au fost trimiși în judecată de DNA – structura centrală, în urma preluării dosarului meu și a conexării la dosarul înregistrat la nivel central; dosarul meu a avut ca obiect faptele comise în județul Vrancea, cercetările efectuate de mine stând la baza condamnării inculpaților de către Înalta Curte de Casație și Justiție în anul 2015”.

   Procurorul Gheorghe Ivan, care a candidat în urmă cu o lumă la funcția de Procuror General al României, a fost șef al DNA-ST Galați în perioada 2008-2013. După cum afirmă tot în dreptul la replică, acesta a mai funcționat la alte parchete din zonă și din București: ”Am parcurs întreaga ierarhie în structura parchetelor, realizând atât activităţi de execuţie şi de concepţie, cât şi activităţi de conducere şi coordonare. Sunt procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din anul 2013 (funcţie în care am ajuns după ce am promovat prin concurs din treaptă în treaptă), şi am exercitat funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Galaţi din cadrul DNA. Anterior anului 2008, am funcţionat la DNA − nivel central, DIICOT, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, precum şi la alte unităţi de parchet din Galaţi şi Brăila”.

   S.Ț.