Criomec SA a scăpat de o clădire inutilă pe banii de la bugetul de stat ai Universității ”Dunărea de Jos”   Universitatea de stat ”Dunărea de Jos” a investit, în 2014, 2,25 milioane lei de la bugetul public, adică echivalentul a 500.000 de euro, într-un paralelipiped de sticlă și oțel. Clădirea se află în Bariera Traian, dincolo de Spitalul de Boli Infecțioase, și a fost cumpărată cu scopul de a deveni sediul Facultății de Arte. Imobilul a aparținut firmei Criomec SA și nu a folosit niciunei activități lucrative, dovadă fiind faptul că, inițial, s-a încercat închirierea ei pentru activitatea unei clinici.

   

   Universitatea s-a gândit la ”zgomotul mare pe care îl fac instrumentele sau vocile uneori ridicate folosite de studenți”

   Faptul că imobilul cu trei etaje, achiziționat pentru Facultatea de Arte cu 500.000 de euro de la Criomec SA, se află la cel puțin 5 km de sediile facultaților Universității ”Dunărea de Jos” nu a avut nicio importanță pentru rectorul Iulian Bârsan. Asta, în condițiile în care transportul în zonă poate fi o problemă evidentă pentru studenți. Niciun  moment, conducerea Universității nu și-a pus problema că pot exista variante mai bune și cu bani mai puțini pentru sediul Facultății de Arte, cel puțin așa reiese din raspunsul remis de serviciului de comunicare: ”Argumentul principal pentru care conducerea universității a ales să cumpere acel imobil este faptul că sediul în care Facultatea de Arte își desfășura activitatea (o latură a Corpului A de pe strada Gării) fusese oferit ColegiuluiNațional „Alexandru Ioan Cuza” din Galați, în cadrul unui parteneriat cu Primăria Galați. În cele din urmă, parteneriatul nu s-a materializat…Un alt argument pentru care am ales un sediu separat pentru Facultatea de Arte este acela că activitățile pe care studenții acestei facultăți le desfășoară zilnic ar fi putut deranja activitatea celorlalte facultăți(!)…” Cum parteneriatul cu Primăria a căzut, mai ieftină ar fi fost consolidarea  clădirii în care a funcționat Facultatea de Chimie Alimentară. Nici construcția unui nou corp, cu fonduri europene, nu a fost luată în calcul de rectorul Iulian Bârsan. Graba cu care a fost cumparat imobilul firmei Criomec SA, în anul 2014, nu este justificată. Nici la această dată, Facultatea de Arte nu funcționează în paralelipipedul de sticlă și oțel din Bariera Traian.

   Afacerea seamănă uimitor cu achiziția sediului din cartierul Dunărea pentru Facultatea de Medicină. Atunci, relația a fost pe linie PSD, partid din care făceau parte rectorul Viorel Mânzu, decanul Aurel Nechita și patronul firmei Cozamin, cea care deținea spațiul. În cazul de față, atât rectorul Iulian Bârsan cât și patronatul Criomec SA sunt apropiați de PNL(PDL).

   S.Ț.