O viitoare termocentrală pe cărbune – văzută ca generatoare de poluare

      Ion Ştefan , administratorul Parcului Natral ” Lunca Joasă a Prutului”, ameninţă că va apela la instanţa gălăţeană pentru a sista construirea, de către firma Enel, a unei termocentrale pe bază de cărbune. Investiția se va realiza în Zona Liberă Galaţi, aflată în vecinătatea ariei naturale protejate păstorite de Ştefan. Mai mult, Ion Ştefan a făcut apel şi la subprefectul judeţului, Daniel Tudorache, pentru a clarifica acest subiect sensibil care a făcut valuri de ceva vreme. Solicitarea lui Ion Ştefan, privitoare la prezentarea, de către conducerea Agenţiei Regionale pentru Protecţia mediului Galaţi, a documentelor care au stat la baza avizării executării acestei investiţii, în valoare de peste un milliard de euro şi care ar urma să conducă la înfiinţarea a circa 2000 de locuri de muncă, nu a rămas fără ecou. Subprefectul Tudorache a dispus ca, în cadrul următoarei şedinţe de dialog social, subiectul, legat de construirea termocentralei pe bază de cărbune, să fie pe ordinea de zi, iar cei de la Mediu să prezinte o analiză temeinică.

  

   O nouă cocserie la Galaţi?

   ”Reprezentanţii Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului au fost chemaţi să îşi exprime un punct de vedere referior la oportunitatea executării acestei investiţii şi la impactul ei asupra mediului, iar în urma unei analize au dat un aviz negativ. Nu suntem de accord cu construirea acestei termocentrale, aşa cum este prevăzut în proiect, deoarece, în opinia noastră, ar avea un impact negative asupra mediului, aşa cum era şi cocseria de la Combinat. Proiectul prevede ca zgura rezultată de la arderea cărbunelui să fie depozitată într-o haldă descoperită şi nu în depozite acoperite, aşa cum se întâmplă în cazul unor termocentrale pe care cei de la Enel le a construit în Italia. Acolo cărbunele se transportă cu barje acoprite. La noi de ce să nu facă acest lucru? ” ne-a declarat Ion Ştefan. Acesta susţine că în condiţiile în care cei de la Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Galaţi au dat undă verde acestei investiţii, iar Consiliul Local a aprobat PUZ-ul referitor la construirea acestei termocentrale în Zona LIberă, nu îi mai rămâne de făcut decît să apeleze la ajutorul instanţei gălăţene pentru a bloca investiţia. ”Sunt diferenţe majore între ce au făcut ei în Italia, unde am fost în vizită şi am văzut cum stă treaba, şi ceea ce vor să facă ei aici. Statul roman ar trebui să fie ferm, ca cel Italian. Ei nu vor produce energie electrică pentru România şi statul român nu va beneficia cu nimic de pe urma lor. Nu putem accepta să fim trataţi oricum şi din acest motiv ne vom lupta până la capăt pentru ca acest proiect să nu fie un pericol pentru mediu„ a mai declarat Ion Ştefan.

  

   Autorităţile locale susţin investiţia

   Reprezentanţii autorităţilor locale susţin că investiţia nu ar reprezenta un pericol pentru mediu şi că lucrările a urma să înceapă cel mai probabil la sfârşitul anului viitor, după ce urmează să se mai obţină un aviz de la autorităţile de mediu din statul vecin, Moldova. Investiţia este privită cu ochi buni şi de către conducerea Zonei Libere Galaţi, directorul adjunct susţinând că toate criticile aduse de Ion Ştefan proiectului ar fi neîntemeiate şi că termocentrala nu va fi un pericol pentru mediu. Reprezentanţii autorităţilor locale susţin că investiţia este una considerabilă, depăşind un milliard de euro şi ar urma să dea naştere la peste 2000 de locuri de muncă. Italienii de la Enel au concesionat, în anul 2007, o suprafaţă 43 de hectare de teren în Zona Liberă pentru această investiție. Termocentrala va avea două generatoare de 700 sau 900 de megawați fiecare şi va funcţiona pe baza cărbunelui adus din Ucraina, energia electrică produsă urmând să fie exportată.

   Denis Petcu