
Dacă până acum, Ziua Recoltei era un bun prilej de orgie bahico-culinară pentru toți politicienii, ieșiți în turmă la produs electoral, anul acesta rândurile se vor subția considerabil. La fel și dezmățul culinar la care sponsor permanent este, desigur, contribuabilul gălățean. Principalul motiv este seceta prelungită care a pus la pământ toată recolta din acest an.
Cu hambarele goale
Țăranii se plâng că nu vor avea ce expune pe tarabe la cea de-a 11-a ediție a târgului de toamnă, iar marfa va fi de proastă calitate și mult mai scumpă. „Nu s-a făcut nimic, e totul uscat în grădini. Doar cei care au avut posibilitatea să irige au făcut ceva, în rest e prăpăd. Căldura mare a grăbit coacerea legumelor, însă marfa este de proastă calitate și puțină”, s-a plâns un țăran din Matca. Conducerea Administrației Piețelor recunoaște că, în comparație cu anul trecut, producție este cu 70% mai mică. Ceea ce înseamnă că, de Ziua Recoltei, golurile mari de pe tarabe vor fi completate cu mai multă marfă de import. De pildă, s-ar putea să importăm la greu roșii de Bulgaria, fructe din Grecia și vinete și ardei din Macedonia.
Grăbit de secetă
Tot din cauza secetei, Administrația Piețelor Agroalimentare a decis ca târgul de toamnă să aibă loc mai devreme anul acesta. Dacă până acum târgul își deschidea porțile în prima săptămână a lunii octombrie, anul acesta va fi organizat în zilele de 28, 29 și 30 septembrie. Totuși, gospodinele ar face bine să-și facă încă de pe acum provizii pentru iarnă, deoarece prețurile cresc de la o zi la alta. Chiar dacă târgul va fi sărac în legume și fructe, nu vor lipsi nicidecum următoarele ingrediente: fum, pastramă, mici, bere, circ ieftin și discursuri patetice. Cu siguranță ne vom împiedica și de anumiți pseudo-politicieni care visează la un pat cu saltea ”relaxa” în Parlamentul României, șefi de CJ, de la instutuții publice, consilieri locali și județeni.
Lucian Constantin