Locuitorii judeţului Galaţi plătesc mult pentru incompetenţa edililor

   Ignoranţa primarilor din judeţul Galaţi, în legătură cu problema deşeurilor, a fost drastic sancţionată de către comisarii de mediu din Galaţi. Nu mai puţin de 130 de mii de lei a reprezentat nota de plată pentru edilii a două oraşe şi două comune din judeţ, pentru că au permis, în repetate rânduri, depozitarea la voia întâmplării a deşeurilor. Primăria comunei Corod a primit, de la începutul anului şi până acum, nu mai puţin de două amenzi, care au însumat 25.000 de lei, potrivit comisarului Ion Avram, purtătorului de cuvânt al Gărzii de Mediu Galaţi. Cel mai drastic sancţionaţi au fost, însă, edilii oraşului Târgu Bujor şi comunei Scânteieşti, care au primit amenzi în valoare de 80.000 de lei. Asta, pentru că, nici după nenumărate avertismente, primarii nu s-au sinchisit să pună la punct un sistem de colectare şi gestionare corespunzătoare a deşeurilor. Nici Primăria municipiului Galaţi nu face excepţie. Înainte de a preda ştafeta noului primar, Dumitru Nicolae a fost amendat, în luna mai, cu 25.000 de lei pentru gestionarea defectuoasă a deşeurilor la groapa de gunoi Tirighina.

   Cei 130.000 de mii de lei vor fi plătiţi, însă, de către gălăţeni, în condiţiile în care niciun edil-şef nu va scoate bani din propriul buzunar pentru a-şi achita amenda, bugetul fiecărei localităţi în parte având de suferit.

   Bilanţul celor mai mari amenzi aplicate de către Garda de Mediu Galaţi, în primul semestru al anului 2012, este completat şi de sancţiunile acordate diferitelor societăţi şi instituţii din judeţ. Tot la capitolul curăţenie, societăţi precum Beyler şi Ubimedia au demonstrat că stau extrem de prost, fiind sancţionate cu 75.000 de lei. Cea din urmă nu deţinea nici măcar un contract de eliminare a deşeurilor periculoase din ambalaje.

   Andrei Cosma