Impresii de turist: Napoli este un oraș al contrastelor - Vedi, e poi vivi!

   Celebra zicere a nu mai puțin faimosului poet și romancier german Goethe: "Vedi Napoli e poi muori" nu este departe de adevăr, deși, la prima vedere, cel mai mare oraș din sudul Italiei (cu o populație ce se apropie de 1 milion de locuitori, alți peste două milioane locuind în zona metropolitană) oferă imagini destul de dezolante. Printre rufele întinse la uscat deasupra unor munți de gunoaie neridicate, se aude zumzetul străzii, cu mii de scutere și automobile mici avariate (apropo, atenție mare la traversat!) și vocile groase, apăsate ale localnicilor ce se sfădesc în dialectul napolitan.

  Dar să nu ne lăsăm înșelați de acest pitoresc tablou, desprins parcă din filmele italiene ale anilor '60. Orașul a trecut succesiv prin stăpânirea etruscilor, romanilor, bizantinilor, normanzilor, spaniolilor şi francezilor și oferă vizitatorilor opere arhitectonice ce merită o atenție aparte. Deschizând harta, veți constata că un periplu la pas dinspre sud-est către nord-vestul orașului face trecerea de la gunoaie la grandoare. Oricum, de evitat este zona gării centrale și a Pieței Garibaldi, unde, printre clădirile scorojite, o mulțime de africani au ca scop să-ți vândă cu tot dinadinsul ochelari de soare și umbrele la 1-2 euro, evident în funcție de anotimp. Lăsând la o parte acest furnicar pestriț, veți constata că imediat în spatele pieței (practic, la nord de aceasta) începe un sit încărcat de istorie, parte a patrimoniului UNESCO de 20 de ani, iar un top 5 al atracțiilor turistice ar fi:

- Piazza Plebiscito cu Palazzo Reale;

- Museo Capodimonte, amplasat într-o zonă verde, cu grădini impresionante;

- Castel dell'Ovo (fix pe malul mării);

- Galeriile Umberto I ("mallul" napolitanilor din secolul al XIX-lea);

- Colinele Posillipo (de unde aveți întreaga panoramă a orașului, cu Vezuviul în depărtare).

   Totuși, orice călătorie la Napoli trebuie întregită și cu cel puțin două escapade externe. Trageți o fugă cu navele rapide până pe insula Capri, paradis al oamenilor cu bani și al aleilor pitorești înțesate de vile ale celebrităților, iar apoi luați un tren (Circumvesuviana) și mergeți la Pompeii pentru a vedea conservată, în urma unui cataclism, măreția imperiului roman.

   Reîntorși în Napoli, e momentul pentru un limoncello și o pizza (obligatoriu margherita, eventual tricoloră). În probabil cel mai italian oraș din cizmă, dar care încă venerează un argentinian, pe Maradona, localnicii găsesc împlinire în stilul lor de viață extrem de agitat ce oferă turistului experiențe unice.  

   George Marinescu