Amendamentul Șerban Nicolae încalcă dreptul la informare, libertatea de exprimare și protejează corupția

   Ne exprimam dezacordul profund privind avizarea pozitiva de catre Guvern a initiativei legislative a senatorului PSD Serban Nicolae.

  Extinderea raspunderii penale (si a pedepsei cu trei ani de închisoare) pentru divulgarea unor informatii din dosarele penale în curs de la magistrati, martori si experti implicati catre orice cetatean al României (cum propune senatorul Nicolae), îi vizeaza în primul rând pe jurnalisti.
   Misiunea fundamentala a ziaristilor este informarea cetatenilor în chestiuni de interes public, precum dosarele de coruptie ori de crima organizata, jurnalistii nefiind nicidecum responsabili pentru pastrarea confidentialitatii informatiilor din aceste dosare.
  Avertizam ca aprobarea de catre Camera Deputatilor – camera decizionala – a acestei initiative legislative si promulgarea ei ar reprezenta o încalcarea grava a dreptului cetatenilor la informare, drept prevazut de articolul 31 al Constitutiei României, si a libertatii de exprimare, aparata de articolul 30 al legii fundamentale.

   Freedom House România
   Expert Forum
 Centrul Român de Politici Europene