Toți contra Ebola

 

   Virusul Ebola e pe cale să scape de sub control. Cazurile din Africa se dublează la fiecare 2-3 săptămâni, iar ultimele estimări arată că peste 1,4 milioane de persoane ar putea fi infestate până la jumătatea lui ianuarie. La o asemenea scară, acest monstru amenință întrega planetă. 
   În trecut, focarele de Ebola au fost oprite în repetate rânduri și au lăsat în urmă un număr mic de victime. Dar proporția epidemiei de azi a doborât sistemele sanitare precare din regiune. Liberia are mai puțin de 1 doctor la 100.000 de oameni. Guvernele asigură fonduri, dar pur și simplu nu există suficient personal medical pentru a lupta împotriva epidemiei.
   Și aici intervenim noi. Acest email ajunge la 39 de milioane de oameni. Sondajele noastre arată că 6% dintre noi lucrează în domeniul sanitar, ca medici sau asistenți. Asta înseamnă aproape 2 milioane dintre noi. Dacă doar 120 de doctori din rândurile noastre se vor oferi ca voluntari, se va *dubla* numărul de doctori din Sierra Leone.
   Și alți voluntari pot da o mână de ajutor - tehnicieni de laborator, specialiști în logistică, lucrători la salubrizarea apei sau în transporturi. A fi voluntar înseamnă mai mult decât să oferi timp. Înseamnă risc. Ebola este extrem de contagioasă. Deja s-au înregistrat decese printre medicii care luptau cu boala. Dar dacă există vreun grup de oameni care să ia în considerare înfruntarea acestui risc de dragul semenilor, acesta este grupul nostru. Eu și alți membri ai echipei Avaaz suntem gata să ne asumăm acest risc împreună cu tine, mergând în prima linie a acestei crize.
   Cele mai bune lucruri ni se întâmplă când ne ascultăm vocea interioară. Dacă lucrezi în domeniul sanitar sau ai alte abilități care pot fi de folos, te rog să te oprești un moment, să asculți acea parte din tine în care ai cea mai mare încredere și să o urmezi.
   Dă click mai jos ca să devii voluntar, citește mesajele voluntarilor pentru a afla de ce au făcut această alegere și lasă propriul mesaj de apreciere și încurajare pentru ei:
   https://secure.avaaz.org/ro/ebola_volunteers_thank_you_3/?bKPcSeb&v=47426
   Să te oferi ca voluntar este primul pas. Va trebui să știi bine engleza sau franceza și va trebui să furnizezi mai multe informații pentru a demonstra că ești persoana potrivită pentru una dintre pozițiile disponibile. Va trebui, probabil, să discuți despre această decizie cu cei dragi și, dacă vei dori, vei putea să te retragi din acest proces pe parcurs. Pentru acest demers, Avaaz lucrează cu Partners In Health, Save the Children și International Medical Corps, trei dintre principalele organizații care luptă împotriva acestui flagel. De asemeni, suntem în consultări cu guvernele din Liberia, Sierra Leone și Guinea, și cu Organizația Mondială a Sănătății.
   Deși există un risc substanțial, există și modalități clare de a îl ține sub control. Ebola se transmite prin contact fizic, așa că, având grijă în permanență, riscul de infestare poate fi minimizat. Până acum, 94 de lucrători sanitari au murit de Ebola în Liberia, dar aproape toți au fost lucrători locali, care, din păcate, sunt mult mai puțin echipați decât voluntarii internaționali. Sub tratament, șansele de a supraviețui virusului sunt de peste 50%.
   Mulți dintre noi, de la polițiști la activiști și soldați, avem joburi care presupun să ne riscăm viața pentru țările noastre. Este cea mai puternică afirmare a lucrurilor pentru care merită să trăiești. Asumându-ne acest risc pentru a lupta cu Ebola, arătăm că merită să trăim pentru semenii noștri, oriunde s-ar afla:
   https://secure.avaaz.org/ro/ebola_volunteers_thank_you_3/?bKPcSeb&v=47426
  Dacă Ebola scapă și mai mult de sub control, ar putea să ne amenințe foarte curând pe toți. Faptul că un sistem sanitar precar dintr-o țară mică poate să permită acestui monstru să crească la o dimensiune care amenință întreaga lume arată cât de dependenți suntem unii de alții. Dar această interdependență nu se rezumă doar la interese. Suntem cu toții conectați într-o comunitate de ființe umane. Toate minciunile care ne-au separat - despre națiune și religie și sexualitate - sunt date la o parte și, în sfârșit, realizăm că suntem cu adevărat un singur popor, un singur trib. Că o tânără mama și fiica ei din Liberia se tem de aceleași lucruri și iubesc aceleași lucruri ca o mamă și fiica ei din Brazilia sau din Olanda. Pe măsură ce înțelegem asta, se naște o lume nouă. Din locurile cele mai întunecate țâșnesc cele mai puternice lumini. Din adâncurile coșmarului numit Ebola, hai să aducem lumina unei lumi noi, a unor oameni uniți, conectați prin dragoste și gata să lupte și să se sacrifice unii pentru alții.
   Cu speranță și determinare,
   Ricken, John, Alice, Danny și restul echipei Avaaz