USL Galați are o problemă cu dosarul de turnător al candidatului Nicolae Bacalbașa

   Medicul Nicolae Bacalbașa și-a tratat colegii de breaslă, care mârâiau împotriva regimului comunist, cu iscusite turnătorii la Securitate. Turnătoriile anestezistului, membru PSD și candidat la președinția Consiliului Județului Galați din partea USL, cu nume de cod Popescu, erau așa de pretențios-docte, precum limbajul folosit de Bacalbașa în emisiunile televizate, că bieții securiști care îi citeau delațiunile erau loviți brusc de dureri de cap. Mizeriile vituperate de doctorul cu ”cotă de piață” de peste 60% la adresa unor colegi erau de cea mai joasă speță. Una dintre victimele sale a fost medicul Popa Constantin, de la Secția de ”arși”, al cărui frate fugise din țară înainte de 1989. După ce și-a consultat, la CNSAS, dosarul de urmărit, doctorul Popa a constatat că a fost turnat din greu de către colegul său Nicolae Bacalbașa. Victima a obținut și documente, în acest sens, pe care le-a arătat mai multor colegi. Unul dintre martori, medicul Cezar Irimia, ne-a declarat:”Eram cu mai mulți colegi și doctorul Popa ne-a arătat o hârtie din care reieșea că dr. Bacalbașa l-a turnat la Securitate. Popa avea un frate în Statele Unite și pe chestia asta i s-au făcut două dosare de urmărit. Unul dintre ele se baza pe declarațiile mizerabile ale lui Bacalbașa. Am insistat pe lângă colegul meu să-mi dea documentul, dar acesta a refuzat, motivând că a semnat un angajament în acest sens la CNSAS”.

   Surse din arcul politic gălățean afirmă că un dosar amplu cu turnătoriile medicului Nicolae Bacalbașa se află în posesia adversarilor USL, urmând ca documentele să fie făcute publice în campania electorală. Susținătorii unui adversar direct al turnătorului ”Popescu” au și făcut deja demersurile, la CNSAS, pentru a obține un certificat de colaborare cu Poliția politică, pe numele lui Nicolae Bacalbașa. Aceleași surse afirmă că dețin delațiuni de o virulență extremă ale lui Bacalbașa la adresa a cel puțin zece colegi de breaslă.

   Candidatul Nicolae Bacalbașa ”Popescu” a refuzat să răspundă la orice întrebare, motivând că vorbește cu presa doar la spital. În apărarea pesedistului-turnător a sărit purtătorul de cuvânt al partidului, Claudiu Brânzan:”Este exclus așa ceva. Acestea sunt doar tentative disperate ale adversarilor politici de a înscena ceva care să-i mai scadă din popularitate. Este o înscenare jalnică”.

   Odată cu știrile sângeroase livrate zilnic de Bacalbașa presei, acesta va trebui să explice, acum, reporterilor ahtiați după ”cuțite înfipte în spate cu tandrețe”, cum a stat cu delațiunile pe care doctorul le-a scris ”cu dragoste” despre colegii săi de breaslă. Asta pentru că legea îi permite să candideze, indiferent de verdictul CNSAS, și pentru că, între timp, Bacalbașa a devenit și el ziarist, la televiziunea unui alt turnător: Pâslaru-Pintea.

   Sorin Țiței

Adaugă comentariu

Codul de securitate