Vega 93 se plâge că nu se mai vând vilele de lux

   Criza financiară şi lipsa puterii de cumpărare loveşte şi în milionarii din Top Forbes. Din cauza scăderii dramatice a volumului de vânzări, Corneliu Istrate, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Galaţi, a fost nevoit să oprească construcţia mai multor ansambluri rezidenţiale. Dacă în 2007- 2008, apartamentele de lux se căutau ca pâinea caldă de către gălăţenii plecaţi la muncă în străinătate, acum nu le mai vrea nimeni. Preţurile au scăzut considerabil faţă de anii trecuţi, însă chiar şi aşa nu sunt atractive.

 

   Tranzacţiile imobiliare, pe chituci

   De exemplu, dacă în 2008, preţul unui apartament nou nouţ, dotat cu centrală termică, tâmplărie termopan şi parchet se vindea cu 1.000 euro metrul pătrat, astăzi preţul a scăzut cu 40 la sută. „Piaţa imobiliară merge foarte prost, iar prognozele pe anul acesta nu sunt nici ele bune. Am rămas cu 30 de apartamente nevândute şi patru blocuri neterminate. Un apartament cu două camere, suprafaţă foarte mare, ajunge la 55.000 de euro (cu tot cu TVA). Bineînţeles, de vină este criza, dar şi băncile care au condiţii foarte dure. Se cer salarii foarte mari”, spune Corneliu Istrate. Omul de afaceri gălăţean afirmă că o altă problemă care a dus la îngheţarea proiectelor îl constituie preţul de achiziţie a terenurilor. Ele au fost cumpărate în 2007-2008, cu preţuri extrem mari, pentru că atunci piaţa imobiliară era în plină creştere.
    
   Face drumuri pentru Udrea

   În timp ce piaţa imobiliară este în declin, construcţiile în infrastructură înfloresc tot mai mult. „Ne-am reorientat către lucrările de infrastructură edilitară cum ar fi: drumuri, reţele de canalizare, staţii epurare. Acestea sunt realizate cu finanţare europeană, iar banii vin garantat. Am câştigat foarte multe contracte în zona Moldovei, Dobrogei şi Vrancei. Aceste lucrări merg foarte bine. Datorită lor, cifra de afaceri obţinută anul trecut este pe plus”, a spus Istrate. Conform Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), anul acesta, Vega '93 va proiecta şi executa lucrările de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi de interes local din judeţele Buzău şi Vrancea, pentru suma de 120.000.000 de euro. La licitaţia organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, a fost înregistrată o singură ofertă, care a şi fost desemnată câştigătoare. Finanţarea este asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).
Societatea Vega '93 este renumită pentru contractele încheiate de-a lungul timpului cu instituţiile statului, îndeosebi cu administraţia locală, fiind considerată firma de casă a Primăriei Galaţi.
   Sergiu Damian

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate