Reparația școlilor din Galați continuă să fie apanajul firmelor cu susținere politică

   Reabilitarea unităților de învățământ din Galați se desfășoară conform unei prezentări afișate în submeniul "Relații cu publicul" de pe site-ul administrației municipale, unul  cu aspect de ghișeu virtual obosit.

   În spatele aparențelor regăsim, potrivit datelor publicate la 15 iunie 2015, firme ce au ca principal obiect de activitate comerțul cu metale și minereuri metalice, pardosirea și placarea pereților, fabricarea de mobilă și chiar comercianți cu amănuntul de produse alimentare, băuturi și tutun. Interesant este faptul că, de departe, avantajată este o firmă ce se ocupă de construcții. Moviland Met este înființată în septembrie 2014 și de rentabilitatea sa nu ne putem îndoi, câtă vreme, cu 22 de salariați, a realizat în ultimele 150 de zile ale anului trecut o cifră de afaceri de peste 1 milion de lei. Este și motivul pentru care a primit lucrări de peste 450.000 lei din partea primăriei. Două grădinițe, o școală gimnazială și două licee, printre care și CNVA, se află în patrimoniul "experimentatei" companii. De altfel, asocierea dintre aceasta și Proconstrind SRL se ocupă și de anveloparea blocurilor din Galați. Ultimul agent economic este agrenat și într-un proiect pe fonduri europene ce ar fi urmat să transforme Balta Zătun într-o zonă de agrement, cu termen în această vară, lucrările fiind în valoare de 1,485 milioane lei. Ca și Moviland Met, Proconstrind vine de nicăieri dar cu o cifră de afaceri de peste 1,33 milioane lei, pe anul 2014, cu un număr de 15 angajați și un profit de aproape 150.000 lei.

   Coborând sensibil ștacheta, asocierea dintre Romvlay și Climador a primit lucrări de aproape 158.000 de lei, la Colegiul "Costache Negri" (Liceul Pedagogic), iar pesediștii de la Sowiens-RBX Electric (vezi și http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2283-senatorul-psd-saghian-%C3%AE%C8%99i-lanseaz%C4%83-firma-de-cas%C4%83-rbx-electric-%C3%AEn-afaceri-cu-fonduri-europene.html) ar avea în grijă reabilitarea Colegiului "Aurel Vlaicu", pentru 140.610 lei. Sume consistente au fost deja acordate și pentru reabilitarea școlilor gimnaziale nr. 29 și 33, dar și pentru Liceul Teoretic "Dunărea", peste 380.000 de lei în total.

   Seminarul Teologic "Sf. Andrei", pentru ale cărui reabilitări sunt necesare doar cca 108,6 mii lei, a fost lăsat cu adevărat în grija municipalității. Lucrările au fost atribuite societății de interes public Ecosal.

   La aceeași dată, reabilitările a 32 de grădinițe, 22 de instituții de învățământ gimnazial, dar și pentru nouă licee nu se regăseau pe lista lucrărilor atribuite.

   George Marinescu