Gălățenii au întârzieri semnificative la achitarea ratelor bancare

   Galațiul face parte dintr-un club "select" al județelor în care achitarea creditelor bancare reprezintă o problemă pentru cei împrumutați, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice. Astfel, din cele 3,6 miliarde lei împrumutate de bănci debitorilor din județul nostru, nu mai puțin de 578 de milioane (16% din total) au caracter restant la finele lunii mai 2015, conform datelor publicate de Banca Națională a României. Cifrele au în vedere atât creditele acordate în moneda națională (1,91 miliarde), cât și pe cele contractate în alte valute (în valoare convertită de 1,69 miliarde lei). La același nivel procentual de achitare cu întârziere a împrumuturilor bancare se situează județele vecine Brăila și Vaslui, dar și, surpriză, Sibiul. Mai sus în acest clasament nedorit se află doar județe precum Sălajul, Giurgiul și Mehedințiul (cu o rată a restanțelor bancare ce se apropie de o cincime din totalul creditării), dar și "campioana" momentului, Vâlcea, acolo unde 22% din împrumuturi îndeplinesc condițiile bancare pentru a fi declarate restante.

   Dacă media la nivel național prezintă întârzieri la 11% din cele peste 215 miliarde de lei acordate de băncile creditoare, fruntașe la achitarea ratelor la scadență sunt Gorjul (cu restanțe de doar 4%), Dâmbovița (6%), poziția a treia a podiumului fiind împărțită de Covasna și Tulcea, ambele cu o neplată la termen de doar 7 procente.

   Totuși, privind și partea plină a paharului trebuie arătat că gălățenii fac parte dintre cele 18 județe din România în care nivelul de îndatorare al firmelor și populației este întrecut de economiile plasate în bănci, în lei și în valută. La data de 31 mai 2015, acestea din urmă totalizau 3,71 miliarde de lei în județul nostru, cu circa 110 milioane peste nivelul creditelor contractate.

   Situația este similară și la nivel național, depozitele bancare constituite (la vedere și la termen) însumând 242,7 milioane de lei (din care 63% în moneda națională), valoare superioară cu 27,47 miliarde lei împrumuturilor obținute. Cum era de așteptat, la toți indicatorii prezentați zona București-Ilfov deține o pondere covârșitoare: 39% din totalul creditelor bancare acordate și 46% din întregul depozitelor, rata de întârziere a achitării ratelor scadente fiind de doar 10%.  

 

   George Marinescu