Dezindustrializarea Galațiului: Marian Băilă a săpunit până a ras de tot Apollo

   Nici măcar cei mai vârstnici dintre gălățeni nu își mai amintesc cum mirosea săpunul "Cheia", un brand comunist de mare notorietate, și asta pentru simplul motiv că tovarășii îl creaseră inodor. În preocupările lor de "marketing" nu avea loc parfumul unui săpun proletar, dar, pe atunci, unitatea producătoare Apollo Galați avea peste 2.000 de oameni pe statele de plată.

   În fapt, producţia săpunurilor “Cheia” a început acum aproape 130 de ani, în 1886, la „Fabrica de stearină şi săpunărie – Apollo” din Galaţi, aparţinând industriaşului Lippa Braunstein. În 1906, se produceau lunar 12 tone de săpun de foarte bună calitate, cu 60 de salariați.

În 1948, fabrica a fost naţionalizată, iar către sfârşitul anilor ’70 a fost retehnologizată, ajungând principalul producător de săpun din România. În 1983, printr-un Decret al Consiliului de Stat, recunoscându-i-se importanța în peisajul industriei chimice, fabrica dobândește personalitate juridică, fiind desprinsă din Centrala de profil de la București și rămânând doar sub tutela acesteia.

   După alți 10 ani, Guvernul Văcăroiu decide, printr-un ordin al Agenției Naționale de Privatizare, transferarea a 30% din capitalul social al Apollo către FPP IV Muntenia. Privatizarea efectivă are loc trei ani mai târziu, iar fabrica de săpunuri și detergenți trece în proprietatea Mariano SRL, firmă controlată de omul de afaceri Marian Băilă, care ajunge să dețină 95%, după o serie de majorări de capital. Revoluționarul Băilă este un "self made man" trecut prin experiența vânzărilor de rulmenți și blugi pe ruta Galați-Istanbul și retur, iar provocările gestionării Apollo îl depășesc, în condițiile unei piețe deja acaparată de mastodonții multinaționali, după cum el însuși a recunoscut public în 2011. 

   Concurența acerbă îl determinase deja pe noul patron, doi ani mai înainte, după un model deja patentat în urbea de la Dunăre, să pună la pământ activele imobiliare din strada Domnească nr. 191. Clădirile principale ale fabricii au fost rase cu buldozerul, utilajele au luat drumul fierului vechi, iar singurul fapt pozitiv se leagă de dispariția deșeurilor toxice vechi de zeci de ani, "nevizitate" vreodată de Garda de Mediu. Apollo intră în suspendare a activității până la finele lui 2012, conform deciziei acționarului majoritar, iar ultimele date bilanțiere (din 2014) arată o cifră de afaceri de cca 98 de mii lei, cu cheltuieli totale de aproape cinci ori mai mari și cu liniuță în dreptul numărului de salariați.

   În fapt, preocuparea lui Marian Băilă se lega de o eventuală revitalizare imobiliară a terenurilor prin construirea, se pare, a unui liceu privat. Bula imobiliară spartă și la Galați cu un bun exemplu peste drum de Apollo, acolo unde au dat chix turcii de la Beyler, îl determină pe noul mogul local de presă să mai analizeze rentabilitatea investiției. Între timp, de menținerea în viață a unui brand vechi de peste 100 de ani se preocupă un băimărean, Alin Laslo, care a înregistrat la OSIM marca Cheia, în 2013, și acum vrea să o relanseze sub formă de săpunuri handmade. Cu ambalaj vintage, desigur, ca și ruinele din Domnească, colț cu Radu Negru.

   George Marinescu