Leul - singura monedă din UE care rezistă în faţa Dolarului american

   Pe anul în curs, Leul este deocamdată singura monedă din UE care şi-a păstrat valoarea în faţa Dolarului american, înregistrând pe piețele financiare o variaţie nesemnificativă la finele lunii mai, comparativ cu începutul lui 2013. "Chiar dacă luna trecută moneda naţională s-a depreciat în faţa dolarului american, avansul anterior a permis Leului <<să reziste>> în faţa acestuia. În ceea ce priveşte evoluţia faţă de Euro, Leul a încheiat luna mai cu o scădere comparativ cu moneda unică, dar pe anul curent rămâne, deocamdată, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de Euro. Creşterea economică a României de 0,5% în primul trimestru din 2013 față de perioada precedentă, precum şi recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru ţara noastră au fost pilonii principali care au susţinut Leul", a arătat Silviu Pojar, Sales    Manager la Noble Securities - sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

   În mai, Leul a scăzut cu cca 1,5% faţă de Euro pe piețele financiare, a doua mare depreciere după Zlotul polonez, care a scăzut cu aproximativ 2,7%. "Polonia înregistrează o rată anuală a inflaţiei în scădere (0,8% în aprilie faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă), în contextul unei încetiniri economice, iar investitorii iau în calcul posibilitatea ca Banca Centrală a Poloniei să scadă încă o dată dobânda de referinţă, fapt care desigur că dezavantajează Zlotul", a precizat Silviu Pojar. Lira sterlină şi Coroana suedeză s-au depreciat, de asemenea, luna trecută, înregistrând variaţii de sub 1% comparativ cu moneda unică. La polul opus, în mai, s-a aflat Forintul, care a crescut cu aproape 1% faţă de Euro, în contextul unor "victorii" marcate de economia Ungariei, care a înregistrat o creştere (0,7%) în primul trimestru din acest an, iar pe de altă parte țara a intrat pe lista Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv. Coroana cehă a marcat o variaţie redusă, înregistrând pe parcursul lunii trecute o apreciere nesemnificativă.

   Leul rămâne, după primele cinci luni ale anului curent, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de Euro, înregistrând o creştere de aproape 1,3%.

   În ceea ce priveşte evoluţiile faţă de Dolarul american, monedele din UE s-au depreciat luna trecută, inclusiv Leul (cu cca 2,7%). Pe primele cinci luni ale anului 2013, însă, moneda naţională rămâne singura din UE care şi-a menţinut valoarea comparativ cu USD, înregistrând o variaţie nesemnificativă la sfârșitul perioadei comparativ cu începutul acesteia; restul monedelor din Uniunea Europeană au marcat scăderi importante (cuprinse între cca 1,5%-6,5%) faţă de Dolarul american. De altfel, moneda americană a crescut în acest an faţă de cele mai multe monede, pe fondul rezultatelor majoritar încurajatoare înregistrate de economia americană.

   "România este în prezent într-un <<con de lumină favorabilă>>, iar Leul a păstrat încrederea investitorilor.  Desigur că, dacă BNR va reduce dobânda de referință, atunci o anumită volatilitate a Leului va fi de aşteptat", a mai constatat Silviu Pojar.