Siderurgiştii vor salarii indexate cu 8,5%, începând cu 2013

   Reprezentanţii salariaţilor din combinatul siderurgic şi cei ai administraţiei ArcelorMittal Galaţi s-au întâlnit pentru a doua oară în cadrul negocierii Contractului Colectiv de Muncă aferent anului 2013. Astfel, după ce conducerea unităţii a pus la dispoziţia sindicaliştilor situaţia economico-financiară, cei din urmă au decis care vor fi revendicările salariale pentru anul următor.

   „Ne dorim ca, începând cu ianuarie 2013, salariul de încadrare al fiecărui salariat să fie indexat cu 8,5%. De asemenea, vrem majorarea tuturor celor cinci prime pe care le primim în cursul unui an, astfel încât primele primite de Crăciun, Paşti, Ziua Metalurgistului și ziua de naştere să ajungă la 250 de lei, iar prima de vacanţă să fie de 700 de lei. Am mai cerut ca sporul pentru ziua de sâmbătă muncită să fie de 50%, iar pentru cea de duminică să fie de 100%”, a declarat Vasile Crişan, secretar general al sindicatului Siderurgistul, cel care a obţinut reprezentativitate în combinatul de la Galaţi, având 5.000 de membri activi. Mai mult, acesta a adăugat că doreşte extinderea la doi ani a perioadei de valabilitate a Contractului colectiv de muncă ce urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2013.

   În schimb, amintim că directorul general al combinatului, Bruno Ribo, care, deşi nu a făcut nici un comentariu legat de negocierile aflate în derulare, a anunţat că şi anul acesta va fi încheiat pe pierderi şi deci nu vor fi posibile lucruri extraordinare pentru anul 2013. Cu toate acestea, sindicaliştii sunt încrezători că cererile lor ar putea fi soluţionate. „Într-adevăr combinatul este pe pierderi însă revendicările sunt minime şi considerăm că pentru cei 7.700 angajaţi, câţi vom fi începând cu ianuarie 2013, se pot da aceste salarii”, a punctat Vasile Crişan. Următoare întâlnire dintre cele două tabere este programată pentru 4 decembrie 2012, atunci când, pe lângă răspunsul administraţiei la revendicările salariaţilor, sunt aşteptate şi alte propuneri din partea sindicaliştilor privind modificarea altor articole din actualul CCM, care se referă la protecţia socială a siderurgiştilor.

   Amintim că, în ultimii patru ani, salariile siderurgiştilor au crescut doar o singură dată, respectiv în 2011, atunci când au fost indexate cu 8%. În rest, negocierile se finalizau cu acordarea unor bonusuri în funcţie de rezultatele financiare ale companiei la fiecare sfârşit de an. În prezent, sindicaliştii susţin că salariul mediu la nivel de Combinat este în jur de o mie de lei, la care se adaugă contravaloarea bonurilor de masă.

   În ultimii ani combinatul siderurgic de la Galaţi a raportat pierderi majore, în 2011 pierderea depăşind 620.000.000 de lei.

   Marilena Dinu

Adaugă comentariu

Codul de securitate