Siderurgiştii s-au săturat de bonusuri şi vor salarii mai mari

   Dezamăgiţi de ultimele decizii luate de administraţia ArcelorMittal privind închiderea capacităţilor de producţie şi nesiguri pe locul de muncă, siderurgiştii se pregătesc de negocierea Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2013, care va începe pe 16 noiembrie 2012.

   Sindicaliştii susţin că nu mai vor bonusuri sau prime acordate o singură dată, la sfârşit de an, cum s-a întâmplat în ultima perioadă. De această dată doresc ca veniturile siderurgiştilor să crească astfel încât „să se mai diminueze sărăcia în care se află”. „Salariile noastre (mizerabile) au crescut doar o singură dată în ultimii patru ani (8% în 2011), în timp ce inflaţia şi preţurile au luat-o pur şi simplu razna, ceea ce a condus la o scădere dramatică al nivelului de trai al nostru şi al familiilor noastre. Vă cerem, d-le director general al ArcelorMittal Galaţi –Ribo Bruno, dvs, cât şi d-nei director de resurse umane – Mihaela Crăciun, să faceţi toate demersurile necesare oferirii unei majorări salariale rezonabile, la negocierea CCM-ului 2013”, a cerut Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, într-un memoriu trimis administraţiei ArcelorMittal Galaţi.

 

   Venitul unui siderurgist - egal cu cel al unui agricultor

   Potrivit declaraţiilor sindicaliştilor, salariul minim net la nivel de unitate este de circa o mie de lei, la care se adaugă tichetele de masă, al căror număr este egal cu cel al zilelor lucrătoare din luna respectivă. „Circa 80% din numărul total al angajaţilor combinatului pleacă acasă cu aceşti bani”, a spus Vladimir Şandor, prim-vicepreşedinte Solidaritatea.

Practic, dacă comparam cifrele comunicate de Direcţia Judeţeană de Statistică Galaţi, potrivit căreia salariul mediu în Galaţi este de peste 1.300 de lei, am putea spune că siderurgiştii câştigă mai puţin decât media gălăţenilor, având un venit aproape egal cu cel al muncitorilor din agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, care primesc, în medie, 928 lei pe lună.

   De partea cealaltă a baricadei, administraţia ArcelorMittal Galaţi şi-a manifestat intenţia de a deschide negocierea CCM pentru anul 2013, trimiţând în acest sens, pe 8 noiembrie 2012, informări oficiale sindicatelor de pe platforma siderurgică.

   Amintim că, în ultimii ani, combinatul siderurgic de la Galaţi a raportat pierderi majore, în 2011, care depăşesc 620.000.000 de lei.

   Marilena Dinu