Marius Stan a constatat fără să înțeleagă nimic că la Galați nu e ca în La Coruña

   Știrea că primarul Marius Stan a ajuns pe malurile Atlanticului, în Galicia, mai exact în orașul spaniol La Coruña (cca 246.000 locuitori în zona municipală și aproape 420.000 în cea metropolitană) nu poate fi decât de bun augur pentru gălățeni. Vizita "de lucru" într-o municipalitate condusă, din mai 2015, de un profesor universitar poate fi plină de învățăminte.

Afirmația are la bază o serie de argumente indubitabile: orașul din nord-vestul Spaniei este conectat de capitala țării, Madrid, printr-o autostradă (Autovia A-6), pe o distanță de 592 de kilometri, o altă autostradă (AP-9) legând localitatea Ferrol (20 de km mai la nord) de Portugalia, traversând orașele importante din Galicia.

   Aeroportul din La Coruña este localizat la aproximativ 7-8 kilometri de centrul orașului. Cu un trafic de peste 1 milion de călători, de aici, galicienii pot accesa mai toate destinațiile importante din țară, dar și capitalele Marii Britanii și Portugaliei, existând și curse sezoniere către Paris.

   Din gara orașului, conexiunile Intercity se desfac către Madrid (în 6 ore și jumătate), Barcelona (în 14 ore – 1100 km) și Țara Bascilor. De asemenea, portul, interconectat de căile ferate spaniole RENFE, oferă posibilități de călătorie maritimă către Franța, Marea Britanie și Portugalia.

   În lungul drum către casă, fostul fotbalist a avut timp să se gândească la cum se realizează transportul public intraurban de călători cu 93 de vehicule ce deservesc 24 de linii. Dar nu a înțeles nici astăzi cum a reușit La Coruña să-și "dubleze" numărul de locuitori, pentru prima oară în 2006, odată cu afluența masivă de turiști. Că doar Galațiul nu e pe malurile Atlanticului. 

   George Marinescu