Tratarea dependențelor este posibilă și la Galați   Dumneavoastră sau o persoană apropiată vă confruntaţi cu probleme legate de dependenţă? Aţi dori sa renunţaţi la un comportament adictiv, dar vă este frică, nu ştiţi cum să procedaţi sau poate dificultăţile întâmpinate vă împiedică să vă regăsiţi starea de bine?

   De acum, nu mai este nevoie să treceţi singuri prin această perioadă anevoioasă. In Galaţi s-a deschis primul centru privat, specializat în tratarea dependenţelor de alcool, droguri, jocuri de noroc, calculator etc.

   Stăm de vorbă astăzi cu coordonatorul centrului, Florian Miu, psiholog clinician şi psihoterapeut, unul dintre fondatorii centrului PROSALVITA.

   Ce este PROSALVITA?

   Prosalvita, este primul centru pentru tratarea dependenţelor ce vine în sprijinul persoanelor dependente cât şi familiilor acestora cu un program terapeutic complex, a cărui eficienţă este demonstrată ştiinţific, fiind utilizată cu succes în SUA şi Marea Britanie. Din ce în ce mai multe state adoptă acest program pentru tratarea adicţiilor.

   Avem o echipa profesionistă, tânără şi dinamică specializată în domeniul adicţiilor, pregătită să intervină în sprijinul oricărei personae ce se confruntă cu un comportament adictiv.

   Dumneavoastră, domnule Miu, sunteţi din Constanţa. De ce aţi ales să înfiinţaţi Prosalvita în Galaţi?

   In Galaţi, este o creştere alarmantă în ceea ce priveşte dependenţa de etnobotanice şi de jocul de noroc compulsiv, mai ales în rândul tinerilor. In toată zona Brăila-Galaţi, nu există nici un centru pentru tratarea dependenţelor. Singura instituţie care vine în întâmpinarea acestei probleme este Agenţia Naţională AntiDrog (ANA) cu care avem încheiat un parteneriat.

   La initiative domnului Cosmin Sinescu de a găsi soluţii pentru combaterea abuzului de substanţe şi de jocuri de noroc, cât şi pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei a efectelor negative ale consumului, am decis să înfiinţăm PROSALVITA.

   Ce este dependenţa şi ce înseamnă să fii dependent?

   Dependenţa este o boală a creierului care se instalează în urma unui consum sistematic şi progresiv, care creşte treptat în intensitate sau durată, ducând inevitabil la pierderea controlului.

   Dependenţa depăşeste actul voinţei, de multeori persoana dependentă are la activ multiple încercări de a opri consumul, crezând că ţine doar de voinţă. De multe ori, chiar şi membrii familiei militează pe faptul că doar voinţa este suficientă.

   Nu putem să spunem că persoanele dependenţe nu au voinţă. Exact cum am spus dependenţa este o boală a creierului care depăşeste vointa. De aceea este nevoie de ajutor de specialitate.

   Implicarea şi motivaţia pacientului de a face o schimbare în viaţa sa sunt importante, dar fără un ajutor specializat, fără un program psihoterapeutic, depăşirea acestei probleme este aproape imposibil.

   Dependent, înseamnă să fi captiv în propria-ţi gândire parazitată, încât ajungi să fii convins de faptul că ai nevoie de consum.

   Ce paşi trebuie să urmeze un client pentru a se înscrie într-un program de terapie?

   Primul pas reprezintă evaluarea initială, care constă în aplicarea unor baterii de teste cât şi într-un interviu clinic, pentru a stabili gradul dependenţei cât şi dacă sunt alte situaţii problematice în viaţa pacientului. De multe ori, persoanele care se confruntă cu probleme de dependenţă, pot prezenta depresii, anxietăţi, atacuri de panică, tulburări de alimentaţie, traume etc.

   Pasul doi, în urma rezultatelor evaluarii iniţiale, constă în stabilirea unui plan individualizat de tratament. Fiecare pacient este unic, de aceea terapeuţii Prosalvita crează planuri individualizate de tratament în funcţie de gradul de complexitate al adicţiei, de personalitatea şi de nevoile fiecărui pacient.

   Ce fel de terapii sunt în cadrul centrului?

   Pacienţii beneficiază de terapie individuală, care oferă un spaţiu securizant şi confidenţial, unde pot discuta atât despre momente plăcute din viaţalor cât şi despre orice situaţie confuză, dureroasă sau inconfortabilă, ajutându-I să înţeleagă şi să depăşească episoade nu tocmai plăcute din viaţa lor şi să-şi creeze un viitor, eliberaţi de nevoia de consum.

   Totodată, aceştia beneficiază de terapie de grup, unde interacţionând cu alte personae ce trec prin situaţii problematice similare, pacienţii observa din partea membrilor grupului o înţelegere că nu sunt singuri pe acest drum anevoios şi dificil, că alte persoanet rec la rândul lor prin situaţii dificile şi că oferind suport, pot trece peste aceste evenimente care uneori par a fi de netrecut.

   Să nu uităm de terapiile complementare din cadrul centrului (arta, pictura, muzica etc.) ce vin în întregirea programului therapeutic pentru a facilita mai uşor desprinderea din ghearele dependenţei.

   Intregul process este focusat pe client, ajutându-l să înţeleagă prin ce trece, oferindu-i support şi ghidându-l spre o viaţa nouă, eliberată de nevoia de consum.

   Aţi menţionat că veniţi şi în sprijinul familiilor persoanelor cu dependenţe. In ce constă acest suport?

   Familia, este prima care observă efectele nocive ale consumului. Fie că este vorba de comportamente antisociale, absenteism (şcoala sau serviciu) minciuni, agresivitate ( fizică sau verbală), familia resimte aceste efecte negative.

   In cadrul centrului Prosalvita, oferim gratuit terapie de suport pentru familiile persoanelor dependente.

   Terapia pentru familii se axează pe învăţarea de a accepta problema şi de a se detaşa de simptomele adicţiei, de a se focusa pe propriile nevoi şi pe propria dezvoltare personală. Inseamnă învăţarea unor comportamente potrivite, care să aducă un ajutor real persoanei dependente. Inseamnă a învăţa să deţii controlul propriei vieţi.