Doctorul Bacalbașa ”a mutat” placa dentară în (scuzați!) vagin

   Profesorul doctor Nicolae Bacalbașa se face remarcat prin lucrări științifice ce pot intra, lejer, în antologia umorului spontan sau cu premeditare. Împreună cu turnătorul-orelist Dumitru Cristea, anestezistul-turnător Nicolae Bacalbașa este semnatarul studiului medical ”Fiziopatologia determinată de scaunul din cabinetul stomatologic”. Plecând de la riscul de accidente determinate de stresul pacientului sau de anestezicele locale, prof. dr. Bacalbașa sare puțin din gura pacientului și ajunge în...vagin: ”În tinerețe, ca intern, unul dintre autori a văzut o bolnavă ce a dezvoltat accidente reflexe letale la punerea pensei pe colul uterin și într-un singur caz la simplul tușeu vaginal” (vezi facsimilul).

Textul ”de specialitate” este ”spart” de comparații și figuri de stil din arsenalul folosit de medicul Nicolae Bacalbașa la știrile de la ora cinci: ”Până la un punct, soarta stomatologului se aseamănă cu soarta copiilor din Iran cărora li s-a pus de gât o cheie de plastic – cheia de la porțile raiului, și au fost trimiși ca infanteriști să detoneze câmpurile de mine pe frontul cu Irakul”.

   Fuga pe câmpurile Irakului este precedată de un moment teatral, care și deschide articolul științific: ”Anton Cehov – comentând arta teatrală - afirma că, dacă în decorul actului întâi atârnă o pușcă până în actul patru sigur se va trage cu ea. Sub același semn al inexorabilității accidentului/incidentului își desfășoară activitatea și medicul stomatolog. Pușca ce atârnă pe perete în această piesă este reprezentată de scaunul stomatologic și de anestezicele locale”.

   Și așa, dintr-o lucrare științifică aridă, prof. dr. Nicolae Bacalbașa a reușit să scoată un articol sado-masochisto-umoristic, bun de citit în momentele de plictiseală sau în perioada campaniilor electorale anoste.

   Sorin Țiței

Adaugă comentariu

Codul de securitate