Cei mai tari interlopi ai Galațiului au murit fără glorie - au fost uciși de neica nimeni


   Nici unul dintre interlopii cu pedigree din Galați nu se poate lăuda, de pe lumea cealaltă, că a avut o moarte glorioasă, demnă de statutul său de mare șmecher. Maricel Nicolau, zis ”Chiaburu”, a fost ucis de Clanul Grafienilor. Niște șmecheri prin IC Frimu, la ei în cartier, fără cazier și fără fapte de arme, care să-i recomande ca mafioți de temut. Aceeași soartă a avut-o acum trei ani și jumătate și cel ce se autointitulase capul lumii interlope din Galați, Marian Ivan. A sfârșit înjunghiat mișelește de doi băiețași de cartier, cu pretenții de smardoi șefi. Fără pic de glorie, fără să se poată spune că ”a căzut la datorie” într-un schimb de focuri cu bandele rivale sau cu Poliția. Și mai banal și-a găsit sfârșitul ”El Lider Maximo” al lumii interlope din Galați și din Moldova, Vasile Ifrosa, zis Frosa. Pe cu adevărat temutul mafiot l-a dat gata un banal accident de circulație, acum 13 ani, în județul Buzău.

 

   Cine ridică sabia, de sabie va muri
   Maricel Nicolau, zis ”Chiaburu”, era cunoscut printre interlopii din Galați ca un individ aprig la mânie, care scotea degrabă șișul ca să-și regleze conturile. A și făcut pușcărie pentru asta. O dată, în 1988, când a fost condamnat pentru tâlhărie și ultraj contra bunelor moravuri, iar a doua oară în 1998, pentru port și uz de armă albă. Lumea în care se învârtea îl știa de cuțitar dibace. La fel știau și polițiștii, care au stat mereu pe urmele lui. Nu de puține ori, Chiaburu a fost găsit de oamenii legii cu arme albe la el. În 2002, o razie a Poliției din Galați l-a găsit pe Chiaburu în trafic, în zona Casei de Cultură a Sindicatelor, cu un adevărat arsenal în mașină. Atunci, s-au găsit săbii ninja, topoare, cuțite, bâte de baseball și baionete în portbagajul bolidului pe care îl conducea Chiaburu. Armele i-au fost confiscate, însă el nu a ajuns la pușcărie, așa cum ar fi trebuit. S-a ales doar cu o amendă. Nici nu se uscase bine cerneala pe procesul-verbal de contravenție, când Chiaburu a fost din nou protagonistul unei răfuieli armate în plină stradă, în care a fost la un pas să-și piardă viața. Ironia sorții. Maricel Nicolau, zis ”Chiaburu”, era la același restaurant chinezesc, unde a fost asasinat anul trecut, în decembrie. Atunci a fost atacat de o grupare de interlopi din Brăila, cu care era în conflict pentru împărțirea zonelor de influență din Spania și Italia, unde își trimiteau fetițele la produs. Chiaburu a scăpat de moarte ca prin urechile acului, însă mașina i-a fost distrusă. A scăpat de moarte, nu și de pușcărie. Pentru că ofițerii de la Combatarea Crimei Organizate îl urmăreau demult ca să-l înfunde. Și au reușit. Maricel Nicolau, zis ”Chiaburu”, a fost arestat în vara lui 2002, sub acuzația de trafic de carne vie. Racola fete sărace, le făcea pașapoarte și apoi le trimitea să se prostitueze în Spania și Italia. A câștigat bani frumoși din această afacere, pe care îi spărgea pe mașini luxoase, case, petreceri grandioase și jocuri de noroc, cea mai mare patimă a sa. Chiaburu a stat în pușcărie câțiva ani, însă, dosarul său nu a fost soluționat cu o condamnare definitivă, până la moartea interlopului. Marți, pe 14 decembrie 2010, în jurul orei 18.00, Chiaburu a fost asasinat de capul Clanului Grafienilor și câțiva juniori din gașcă. Au intrat peste Chiaburu în restaurantul chinezesc, din centrul Galațiului, și, fără să stea prea mult la discuții, l-au bătut până l-au omorât. Chiaburu a intrat în pământ, iar Grafienii vor înfunda pușcăria cel puțin 15 ani.

 

   Șah mat la rege
   O moarte la fel de lipsită de glorie a avut și cel ce-și spunea liderul lumii interlope din Galați, Marian Ivan. A fost asasinat, în Țiglina 3, în fața unui bloc de lângă Complexul ”Continental”, de doi șmecherași de cartier, care erau tari în fața blocului la ei. Marian Ivan a fost înjunghiat mișelește la ieșirea din bloc, când pleca dintr-o vizită despre care s-a comentat că ar fi fost la amanta sa. Ion Mocănelu, alias ”Neluțu Enache”, și Ionuț Zăușilă, zis ”Zgâmboi” l-au încolțit pe regele mafioților din Galați, l-au pus la pământ și l-au hăcuit cu cuțitele. Ca asasinatul să aibă toate ingredientele unuia de tip mafiot, cei doi băiețași de cartier, însetați de răzbunare, i-au tăiat lui Ivan tendoanele de la picioare, ca să nu se poată deplasa și să moară în agonie. Dispariția fulgerătoare a lui Marian Ivan, interlopul al cărui crez era violența fără vărsare de sânge, a făcut rapid înconjurul țării și al Europei. Mafioți din toată România și din Italia, Spania, Belgia, Olanda sau Franța au venit să-l plângă pe fratele lor răpus mișelește de niște neica nimeni. Asasinii au fost condamnați deja la câte 18 ani de închisoare. De teamă să nu fie executați în pușcărie, ucigașii lui Marian Ivan au cerut protecția autorităților și mutarea într-un penitenciar departe de Galați.

 

   ”El Lider Maximo” și-a lăsat viața în mâinile unei femei
   Fără îndoială, cel mai tare lider la lumii interlope din Galați, din ultimii 20 de ani, a fost Vasile Ifrosa, zis ”Frosa”. Se spunea despre el că avea o lovitură năucitoare de pumn, de cădea boul din picioare. Frosa nu se dădea în vânt după săbii și cuțite. El împărțea dreptatea și se apăra de rivali cu pumnul. Spunea că golanii adevărați se bat parte în parte, cu mâinile goale, fără arme și fără ajutoare. Cât a trâit Frosa, toată lumea îi știa de frică. Era cu adevărat de temut. Nimeni nu-și închipuia că omul care dobora boul cu o singură lovitură de pumn avea să se ”curețe” ca un muritor de rând. Vasile ”Frosa” nu și-a găsit sfârșitul nici într-o răfuială cu un rival de moarte, nici într-u schimb de focuri cu forțele de ordine. A pierit într-un banal accident de mașină, produs pe 4 noiembrie 1998, la Cotorca, în județul Buzău. La volan se afla amanta grangurelui interlop, Maria Druică. Bolidul pe care îl conducea era chiar mașina lui Frosa, un Audi înmatriculat nu numărul GL-59-WAS. Șoferița a pierdut controlul mașinii și bolidul s-a izbit violent de un copac. La fața locului a venit și celebrul fotbalist de la acea vreme, Dănuț Lupu, prieten cu Vasile Frosa.
    Emanuela TURCU

Adaugă comentariu

Codul de securitate