Importăm legume şi fructe pentru că autorităţile au scumpit de cinci ori preţul apei de irigat

   Cu doar două luni înainte de demararea campaniei agricole de primăvară, fermierii gălățeni se văd puși în situația de a nu putea cumpăra apă de irigat. Producătorii și comercianții de legume și fructe din Galaţi sunt în pragul falimentului, deoarece nu își pot permite să plătească tariful piperat perceput pentru furnizarea apei de irigat. Autoritățile susțin că au fost nevoite să ia această măsură deoarece sunt prea puțini fermieri care au încheiat contracte pentru a-și iriga culturile. Costurile apei de irigat au crescut enorm, dar autoritățile dau vina pentru această situație pe utilizatorii de apă pentru irigat. ”Având în vedere că din anul 2010 încoace au fost din ce în ce mai puţini fermieri care au irigat, am fost nevoiţi să mărim prețul apei de irigat, care a crescut de patru, cinci ori”, susţine Aurel Zamfir, directorul ANIF Galaţi.

 

   La mila naturii
   Una dintre cele mai puternice societăți agricole din județ, Agrimat Matca, nu a irigat în ultimii doi ani, din cauza lipsei banilor, dar și pentru că sistemul de irigat din Galați este la pământ. ”Dacă apa nu vine la timp, culturile se pierd. Atât este de simplu. Vă pot spune că pierderile pe reţeaua de furnizare a apei de irigat sunt enorme”, a declarat Gavrilă Tuchiluş, director Agrimat Matca. La rândul lor, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigat se plâng de prețul mult prea mare a apei de irigat și sfătuiesc autoritățile să ia exemplu de la țările vecine, care furnizează gratuit acest serviciu. ”Membrii noștri nu irigă, pentru că apa este scumpă. Uitaţi-vă la Ungaria ce sistem are. Dacă ai apă de irigat, ai producţie. Nu poţi să stai şi să aştepţi ploaia”, precizează Ion Cazacu, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigat de la Valea Mărului.

 

   Importă legume sau dau faliment
   Cea mai importantă societate din România care prelucrează legume și fructe, Contec Tecuci, este forțată de multe ori să aducă produse agricole din străinătate, pentru că fermierii gălățeni își pierd culturile din cauza lipsei apă de irigat. ”Noi nu vrem să aducem legume şi fructe de afară, dar suntem obligați. Avem 500 de angajaţi, pe care îi trimitem în şomaj dacă nu avem comenzi. Şi ce comenzi să ai când toată recolta se pierde din cauza lipsei apei de irigat?”, conchide Vincențiu  Bercescu, director Contec Tecuci.
   Silvia Cernov

Adaugă comentariu

Codul de securitate