Proiect pentru integrarea școlară a copiilor cu autism în instituțiile de învățământ gălățene

   Asociația de Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism – APCA Galați, vă invită la evenimentul de deschidere a proiectului „CURIER pentru AUTISM”, un amplu demers de informare, conștientizare și intervenție personalizată cu scopul integrării școlare a copiilor cu autism. Proiectul este o premieră pentru județul Galați și se va desfășura pe tot parcursul anului școlar 2015 / 2016, atât în școli, cât și în afara lor.

   Evenimentul de lansare oficială are loc marți, 29 septembrie, ora 15,00, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în prezența partenerilor, a reprezentanților instituțiilor de învățământ, a cadrelor didactice și a psihologilor școlari, precum și a altor colaboratori. Echipa APCA va prezenta particularitățile proiectului și activitățile programate, raportate la nevoile identificate de toți factorii implicați în integrarea copiilor cu autism (familiile acestor copii, cadrele didactice, specialiștii).

 

   Despre proiectul „CURIER pentru AUTISM”

  Asociația din Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism Galați va derula proiectul „CURIER pentru AUTISM” în 20 de instituții de învățământ gălățene, pe tot parcursul anului școlar 2015 / 2016, începând cu luna octombrie. Scopul principal îl reprezintă integrarea școlară a 50 de copii cu autism din asociație, cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani. Pentru ca procesul de integrare școlară a copilului cu TSA (Tulburare din spectrul autist) să fie de succes, este nevoie de eforturi comune pe trei planuri, astfel că demersurile noastre se vor concretiza în trei tipuri de activități:

   -Sesiuni lunare de informare la sediul APCA, pentru părinții copiilor cu autism.

  -Caravana „Tu știi ce este autismul?”, în instituțiile de învățământ (licee, școli, grădinițe), unde, pe de o parte le vom oferi informații de specialitate cadrelor didactice, profesorilor de sprijin și terapeuților-shadow, iar pe de altă parte ne vom întâlni cu colegii de clasă ai copiilor cu autism și vom furniza informații părinților colegilor săi de clasă.

  -Patru workshopuri intensive de formare, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, pentru a partaja informații de specialitate cu cadrele didactice, terapeuții-shadow, profesorii de sprijin.

   APCA Galati a fost înființată în 2011 de părinții unui copil cu autism, fiind primul ONG din județ care și-a axat activitatea strict pe problematica tulburărilor din spectrul autist. În numeroasele programe ale APCA sunt prinși, în prezent, 70 de copii cu autism din municipiul Galați și din județ. Asociația își propune să mobilizeze și să sprijine familiile copiilor cu autism în vederea obținerii unui grad cât mai ridicat de recuperare a celor din urmă.

   Cristina Silion

   Responsabil Comunicare APCA Galați