Alegeți între acțiunile umanitare pro refugiați și manipulările naționaliste de tip UE

   Imaginea acestui mic băiețel naufragiat este, ca multe altele, teribil de zguduitoare și aproape imposibil de privit. Iar la fel de șocant e că liderii noștri, în loc să ia măsuri urgente pentru a răspunde la o tragedie de proporții, s-au împotmolit în discuții interminabile și acuzații reciproce. Dar acum, pentru prima dată, avem speranța unei soluții concrete. 
   La presiunile cetățenilor, cancelarul german Angela Merkel și președintele Comisiei Europene au pornit o inițiativă pentru elaborarea unui nou plan european, mai ambițios, care îi va proteja pe cei care fug din calea războiului și a foametei. Franța susține noul plan, da,r în mod rușinos, Marea Britanie, Ungaria și alte țări din estul Europei au blocat până acum acest proiect urgent. Liderii europeni au șansa de a rămâne în istorie printr-o acțiune umanitară demnă de secolul 21, dar ar putea la fel de bine să rămână indiferenți. Totul depinde de presiunea publică - iar aici intrăm noi în joc. Ne aflăm într-un moment critic. E timpul să ne ghidăm conducătorii. Miniștrii europeni se vor întâlni peste doar câteva zile pentru negocieri, deci nu avem nicio secundă de pierdut. Alăturați-vă chiar acum apelului urgent pentru a oferi acestor familii disperate un adăpost sigur. Avaaz va înmâna propunerea noastră factorilor de decizie înaintea summitului: 
   https://secure.avaaz.org/ro/no_more_drownings_loc/?bKPcSeb&v=64575
   În fiecare zi, sute de familii persecutate și traumatizate ajung în Europa. Pentru că nimic nu anunță o viitoare pace în țări ca Siria, drumul periculos către Europa e deseori singura lor opțiune. Tot ce vor e să fie în siguranță. ONU estimează că aproape un milion de oameni au nevoie de ajutor urgent, iar înmulțirea căilor sigure și legale de acces e cea mai bună măsură pentru a reduce numărul celor care își riscă viața și pentru a combate traficul de persoane extrem de periculos. Există un plan de intervenție viabil:

   1. creșterea urgentă și consistentă a eforturilor de relocare și reinstalare a refugiaților, prin implicarea tuturor țărilor europene și acțiuni coordonate pentru reunificarea familiilor;

   2. sprijin financiar și tehnic pentru țările aflate în prima linie a crizei, ca Grecia și : 

   3. garanția că nicio măsură de securitate nu împiedică eforturile de salvare sau îi pune în pericol pe cei care caută adăpost. 

  Germania își deschide porțile și susține acest plan. Dar Ungaria ridică un zid de sârmă ghimpată, alte țări est-europene refuză să primească mai mult de câteva zeci de refugiați, iar Marea Britanie se opune total ideii de a participa la orice acțiune de ajutor coordonată la nivel european. 
   Știm că presiunile puternice din partea publicului pot influența deciziile politice. În urmă cu câteva zile, când guvernul Islandei a anunțat că va primi doar 50 de azilanți, 10.000 de cetățeni islandezi s-au oferit să adăpostească refugiați în casele lor, iar acum, guvernul își reconsideră angajamentul. 
   Mii de cetățeni obișnuiți aleg compasiunea și resping politica ușilor închise promovată de unii lideri. Hai să ne unim forțele pentru ca acest val de umanitate să crească și mai mult și pentru a ne asigura că răspunsul Europei la criza timpurilor noastre nu e dictat de frică și de interese politice mărunte. Semnați acum petiția urgentă adresată liderilor UE: 
   https://secure.avaaz.org/ro/no_more_drownings_loc/?bKPcSeb&v=64575

  Această dramă umană a atins proporții de neimaginat, iar membrii Avaaz au depus eforturi pentru a ajuta refugiații încă de la începutul crizei. Aproape 2.000 dintre noi s-au oferit voluntari pentru programe de asistență, am donat 500.000 de dolari pentru o operațiune cheie de salvare din Marea Mediterană, am lansat o misiune de ajutor umanitar de amploare în insulele grecești și am făcut lobby intens până când Europa a semnat un prim acord pentru protejarea refugiaților. Dar amploarea crizei ne obligă să facem mai mult acum! Hai să ne unim cu toții vocile pentru a le ura ”bun venit!” refugiaților, prin cel mai răsunător apel umanitar din toate timpurile, înaintea summitului decisiv. 
   Cu speranță și hotărâre,
   Luis, Alice, Mia, Mais, Luca, Spyro și întreaga echipă Avaaz