Consiliul Național FAIR-MediaSind cere o salarizare decentă pentru angajații din Cultură și Mass-Media

   Consiliul Național al  Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind, întrunit în data de 1 septembrie 2015, cere Parlamentului şi Guvernului României să acţioneze cu instrumentele legale pe care le au la dispoziţie pentru asigurarea unei salarizări decente pentru angajații din Cultură și Mass-Media, în spiritul respectării Convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii și a Directivelor europene în domeniul relaţiilor de muncă.

   Federaţia Cultură şi Mass-Media - FAIR-MediaSind  solicită decidenților politici să urgenteze adoptarea noii Legi a salarizării bugetarilor, care să asigure salariaților din sectorul nostru venituri decente, corespunzătoare importanței sociale a muncii lor.

   Cultura este o garanție a democrației în orice țară, fapt demonstrat de istoria recentă, iar presa este un pilon de bază al statului de drept. Din nefericire, toate guvernările au tratat dintr-o perspectivă periferică problemele din acest sector, ignorând toate solicitările legate de salarizare formulate de organizația noastră.

   Legitimitatea cererii noastre este susţinută de următoarele argumente:

   -ultima indexare a salariilor din Cultură a avut loc în anul 2006;

  -lipsa oricărei majorări salariale din ultimii ani face ca o mare parte din salariile din instituțiile de spectacol și concerte să se situeze în apropierea salariului minim pe economie;

   -salariile angajaților din instituțiile de spectacole și concerte din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană;

   -în instituțiile de spectacole și concerte se lucrează în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, fără nicio plată suplimentară;

  -actualul nivel de salarizare, care abia asigură supraviețuirea salariatului din Cultură, nu poate acoperi costurile de pregătire profesională permanentă, atât de necesară artiștilor.

  Totodată, Consiliul Național al  Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind cheamă autoritățile statului la masa dialogului, pentru a demara în regim de urgență procedura de negociere a Contractului colectiv de muncă unic la nivel de sector.