Consiliul Național FAIR-MediaSind revendică dreptul la grevă

   Consiliul Național al  Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind, întrunit în perioada 25-26 aprilie 2015 la Sibiel, județul Sibiu, cere Parlamentului şi Guvernului României să acţioneze cu instrumentele legale pe care le au la dispoziţie pentru respectarea Convenţiilor Organizaţiilor Internaţionale a Muncii și a Directivelor europene în domeniul relaţiilor de muncă.
   Consiliul Național al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind consideră că modificarea Legii nr. 62/2011 privind dialogul social şi a Codului Muncii se impun de urgenţă, având în vedere dezastrul creat pe piaţa muncii ca urmare a ultimelor modificări legislative. În acest sens, membrii FAIR-MediaSind solicită modificarea legislației muncii pentru deblocarea dialogului social la nivel de sector și nivel de unitate, asigurarea dreptului salariaților pentru declanșarea grevei generale și a grevei spontane în mod neîngrădit, la fel ca în celelalte state din Uniunea Europeană, precum și asigurarea unei protecții reale pentru membrii de sindicat și a reprezentanților acestora.
   De asemenea, delegații prezenți au votat mai multe rezoluții prin care cer autorităților să se implice în soluționarea unor probleme care afectează în mod grav drepturile angajaților din sectorul Cultură și Mass-Media: 
   Rezoluția Depolitizați Radioul și Televiziunea Naționale solicită Parlamentului să modifice, în regim de urgenţă, Legea nr. 41/1994 de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Televiziune şi a Societăţii Române de Radiodifuziune în sensul depolitizării conducerilor acestor instituţii publice de presă. De asemenea, FAIR-MediaSind cere Parlamentului României să pună capăt abuzurilor conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva propriilor salariaţi prin demiterea Consiliului de Administraţie şi numirea unei conduceri profesioniste şi apolitice.aici 

   Rezoluția Modificați legislația privind finanțele publice locale care afectează grav funcționarea instituțiilor de cultură solicită Guvernului și Parlamentului României să se implice în vederea modificării, în regim de urgenţă, a  Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 63/2010, aprobată prin Legea nr. 13/2011, de modificare a Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale, în scopul salvării Teatrului Muzical “Nae Leonard” din Galați, precum și a altor instituții similare din țară.

   În finalul lucrărilor, Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind i-a mandatat pe membrii Biroului Executiv Permanent să pună în aplicare Hotărârile și Rezoluțiile adoptate, precum și să facă toate diligențele necesare pentru deblocarea dialogului social la nivel de sector de activitate.

   Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind