Opriți Boko Haram și domnia terorii în Nigeria

   Boko Haram a folosit o fetiță de 10 ani pentru detonarea unei bombe și a masacrat 2.000 de oameni într-un alt atac recent. În nordul Nigeriei domnește teroarea. Dar președintele Jonathan nu a declarat nimic, iar armata extrem de violentă pe care o conduce nu face altceva decât să amplifice conflictul, în loc să ofere protecție civililor. Lumea a etichetat această criză ca fiind ”prea greu de rezolvat” - momentan, nici un diplomat renumit nu se ocupă de acest conflict, spre deosebire de Siria sau Sudan. Singura veste bună: după valul de violențe recente, presiunile pentru acțiune urgentă au crescut. Haideți să amplificăm aceste presiuni și să ne convingem liderii și Națiunile Unite să trimită un emisar puternic în Nigeria, pentru a pune bazele unui plan eficient de protecție și restabilire a păcii. Semnați acum apelul urgent, în numele acelei fetiței nevinovate și al tuturor celor care sunt în același pericol:

   https://secure.avaaz.org/ro/stop_boko_haram_terror_loc/?bKPcSeb&v=51544
  Nigeria e devastată de un război civil extrem de violent, care deși pare a fi un conflict între creștini și musulmani, e de fapt cauzat de tensiunile dintre o elită coruptă, îmbogățită de pe urma afacerilor cu petrol și nordul țării, sărac, neglijat și privat de drepturi. Boko Haram are sub control o regiune la fel de mare ca și Costa Rica. 20.000 de oameni au fost uciși în conflict, iar peste un milion au fost nevoiți să își părăsească locuințele. Politicienii au întețit până acum conflictul, iar violențele recente au loc în mijlocul unei campanii electorale în care se calcă pe cadavre. În mod șocant, reacția lipsită de noimă a președintelui Jonathan ar putea fi o manevră dintr-un joc sângeros: haosul din Nord îl ajută să rămână la putere, pentru că susținătorii săi se află în sud, iar o prezență masivă la vot în nord ar reprezenta o amenințare.
   La fața locului au fost trimiși deja consilieri militari internaționali și forțe speciale. Dar chiar și aceștia sunt retrași pentru a nu își păta reputația luptând alături de unități ale armatei nigeriene vinovate de atacuri asupra civililor. În loc să se retragă, comunitatea internațională ar trebui să pună în aplicare un plan eficace, care să includă pregătirea trupelor de securitate pentru a pune bazele unei forțe de luptă legitime, mediere internațională, o strategie de investiții pentru nordul țării și un program anti-corupție care să pună capăt jafului sistemic. Nu e o strategie-fulger, de termen scurt și cu efecte imediate: această criză nu poate fi rezolvată în câteva zile. Dar e imoral ca ea să fie ignorată în continuare. Comunitatea noastră îi poate convinge pe cei mai importanți aliați ai Nigeriei să susțină numirea unui emisar puternic și să îl convingă pe acesta să își înceapă misiunea cu un plan eficient pentru restabilirea păcii. Dacă nu vom face nimic, alți mii de oameni vor fi uciși, iar Boko Haram va deveni o amenințare din ce în ce mai mare. Atacurile din Paris ne-au reamintit că teroarea nu are granițe. Semnați acum petiția urgentă:
   https://secure.avaaz.org/ro/stop_boko_haram_terror_loc/?bKPcSeb&v=51544
  Politicienii nu au reușit să își ajute țara, iar comunitatea internațională a stat prea mult pe gânduri, încercând să găsească cea mai bună soluție și permițând ca situația să se agraveze. Nu mai putem aștepta, iar dacă va avea suficientă susținere, noul emisar ar putea face mișcarea decisivă. Hai să folosim această șansă. 

   Alice, Pascal, Mike, Melanie, Marigona, Ricken și restul echipei Avaaz