APCA Galați a câștigat un grant pentru primul afterschool interactiv și creativ din țară destinat copiilor cu autism

   Din 2015, la APCA - Asociația de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism Galați va funcționa primul afterschool interactiv și creativ din țară destinat copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA). Afterschool-ul va fi amenajat cu fondurile câștigate de asociație în cadrul competiției de proiecte derulate de platforma Teimplici.ro. Scopul proiectului îl reprezintă crearea unui sistem de predare-învățare adaptat pentru copiii cu autism, folosind mijloacele tehnologiei moderne (tablă interactivă + softuri speciale), cu ajutorul principiilor terapiei comportamentale aplicate (ABA), sub supervizarea specialiștilor, ceea ce este inedit pentru România. Acest sistem de predare-învățare adaptat copiilor cu TSA este unul inovativ și ar putea fi luat ca model în integrarea acestor copii în sistemul de învățământ de masă sau în activitățile altor organizații din domeniu.

   În cadrul orelor de tip afterschool, 20 de copii din APCA Galați vor participa la activități specifice, dar și la o serie de ateliere creative, coordonate de un artist hand-made, prin care sunt ajutați să își dezvolte mai rapid cogniția, limbajul, motricitatea, interacțiunea socială și simțurile. De asemenea, proiectul prevede deschiderea, pe site-ul APCA, http://autism-apca.ro/, a unui magazin online, unde vor putea fi vândute produsele realizate în cadrul acestor ateliere.

   „Afterschool-ul se va deschide și grație gălățenilor care au votat online proiectul, întrucât selecția s-a bazat nu numai pe evaluarea de către juriu a celor 180 de proiecte înscrise în competiție, ci și pe numărul de susținători din comunitatea locală. Prin includerea copiilor cu autism într-un astfel de sistem de tip afterschool urmărim valorificarea la maximum a potențialului lor și formarea unor comportamente adecvate, astfel încât aceștia să se poată integra la școală și în societate în general, într-un mod acceptabil și cu minim ajutor. Nu în ultimul rând, prin implementarea proiectului oferim un potențial model de predare interactivă adaptată nevoilor copiilor cu autism”, a declarat președinta APCA Galați, Nicoleta Lupoae.

   Proiectul „Afterschool interactiv și creativ pentru copiii speciali” este unul dintre cele 180 de popiecte înscrise la competiția de pe platforma www.teimplici.ro, desfășurată între 21 noiembrie și 11 decembrie 2014. Doar 10 ONG-uri au fost desemnate câştigătoare, iar în 2015 acestea vor primi sponsorizări în valoare totală de aproape 50.000 de euro. Teimplici.ro este pagina oficială de Responsabilitatea Corporativă a Telekom Romania Communications şi Telekom Romania Mobile Communications.

   APCA Galați a fost înfiinţată în 2011 de părinţii unui copil cu autism, fiind primul ONG din judeţ care și-a axat activitatea strict pe problematica tulburărilor din spectrul autist. Din 2014 este membră FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist. În programele APCA sunt prinși, în prezent, 65 de copiii cu autism din municipiul Galați și din județ, activitatea desfășurându-se la sediul din incinta Școlii Speciale Nr. 2 „Constantin Pufan”, etaj III, dar și în alte locuri din oraș, prin sprijinul colaboratorilor din diverse proiecte. Asociaţia îşi propune să mobilizeze şi să sprijine familiile copiilor cu autism în vederea obţinerii unui grad cât mai ridicat de recuperare a celor din urmă.

   Cristina Silion - ofițer de presă